- Publicat de: ePitești
- 7-05-2014, ora 6:50
- Justiție
PRIMAR DIN ARGEȘ, TRIMIS ÎN JUDECATĂ DE DNA
Direcția Națională Anticorupție Pitești a trimis în judecată la Tribunalul Argeș mai mulți inculpați într-un dosar comun. Printre ei se numără și primarul unei localități din Argeș: Ion Popa, edilul comunei Stâlpeni. Procurorii îl acuză pe Popa de fals intelectual. Iată detaliile pe care DNA le oferă printr-un comunicat de presă.
Citiți și: S-a încheiat o eră în orașul Dacia„Procurorii DNA Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: BAIU BOGDAN ION, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, de înșelăciune și de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (71 de acte materiale), BAIU ADRIAN FLORIN, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (4 acte materiale), BAIU ION, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (2 acte materiale), CREȚU ION CRISTIAN, diriginte de șantier, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (20 de acte materiale) și complicitate la fals intelectual, DIACONESCU CONSTANTIN OCTAVIAN, inspector de specialitate și șef serviciu la Direcția Județeană de Control în Construcții Argeș, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată (1 act material) și fals intelectual, ZEGREANU EMIL VICTOR, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (3 acte materiale) și complicitate la fals intelectual și POPA ION, primar al comunei Stâlpeni, județul Argeș, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.
În perioada decembrie 2009-martie 2010 inculpatul Baiu Bogdan Ion, în calitate de asociat și administrator al unei societăți comerciale, a beneficiat de un contract de finanțare încheiat cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit pentru realizarea unui proiect privind construirea și dotarea unei pensiuni turistice rurale în comuna Stâlpeni, satul Rădești, județul Argeș. În acest context, cu rea credință, la prima cerere de plată a folosit și prezentat documente și declarații false sau inexacte, întocmite fie de el, fie în coautorat cu inculpații Baiu Adrian Florin, Baiu Ion, Crețu Ion Cristian, Diaconescu Constantin Octavian și Zegreanu Emil Victor. Astfel a reușit să obțină pe nedrept de la autoritatea contractantă atât suma totală de 169.024,27 de lei, (din care suma de 135.219,42 de lei provenind din fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală și 33.804,85 de lei cofinanțare din bugetul public național), cât și prelungirea termenului de execuție a contractului de finanțare.
Citiți și: DNA lovește: Este vorba despre un comandant de armată din Argeș și o angajatăInculpatul Popa Ion, în calitate de primar al comunei Stâlpeni, a semnat un document pe care l-a înaintat Direcției Naționale Anticorupție și care conține date nereale cu privire la începerea lucrărilor de construire la investiția societății comerciale administrată de inculpatul Baiu Bogdan Ion.
La data de 16.12.2008 societatea comercială reprezentată de inculpatul Baiu Bogdan Ion a depus la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Argeș o cerere de finanțare privind aprobarea unui proiect referitor la construirea și dotarea unei pensiuni turistice rurale în comuna Stâlpeni, satul Rădești, județul Argeș, contractul de finanțare fiind încheiat pe data de 14.05.2009. Potrivit proiectului depus, societatea comercială trebuia să construiască și să doteze o pensiune turistică rurală în comuna Stâlpeni, satul Rădești, județul Argeș, prevăzută cu un număr de 6 camere cu 12 locuri, pensiune ce urma să fie înscrisă în circuitul turistic național. Lucrările de construire la acest obiectiv s-ar fi realizat din septembrie 2009 și până în jurul datei de 15 noiembrie 2009, fără ca acestea să fi fost supravegheate de un diriginte de șantier. De asemenea, până pe data de 05.11.2009 nu ar fi fost emisă nici autorizația de construire de către Primăria comunei Stâlpeni, al cărei primar este inculpatul Popa Ion. În acest context, cu rea credință, la prima cerere de plată inculpatul Baiu Bogdan Ion ar fi folosit și prezentat documente și declarații false sau inexacte (facturi, extrase de cont, contracte de achiziție etc.), întocmite fie de el, fie în coautorat cu inculpații Baiu Adrian Florin, Baiu Ion, Crețu Ion Cristian, Diaconescu Constantin Octavian și Zegreanu Emil Victor. Documentele ar fi fost depuse de inculpatul Baiu Bogdan Ion la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit în mai multe etape până în luna martie 2010. Aceste documente ar fi stat la baza admiterii la plată a sumei de 338.048,54 de lei (echivalentul a 84.931,30 de euro). Pe 26 martie 2010 în contul bancar al beneficiarului a fost efectuată o plată în sumă de 169.024,27 de lei (din care suma de 135.219,42 de lei provine din Fondul European de Agricultură și Dezvoltare Rurală, iar restul de 33.804,85 de lei reprezintă cofinanțare de la bugetul de stat). Ulterior accesării acestei sume de bani inculpatul Baiu Bogdan Ion ar mai fi depus la autoritatea contractantă și alte documente falsificate în scopul prelungirii duratei de execuție a contractului de finanțare. Pe 6 februarie 2012 inculpatul Popa Ion ar fi semnat un document ce conținea date nereale cu privire la începerea lucrărilor de construire la investiția efectuată de firma inculpatului Baiu Bogdan Ion, în comuna Stâlpeni, satul Rădești, județul Argeș, deși acesta ar fi cunoscut faptul că înainte de data eliberării autorizației de construire la obiectivul mai sus menționat se efectuaseră deja lucrări de construire. În cauză a fost aplicată măsura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Baiu Ion Bogdan.”