- Publicat de: ePitești
- 16-05-2022, ora 19:21
- Știri
Muzică și șah pentru toată lumea la Centrul Cultural Pitești
Muzică și șah pentru toată lumea la Centrul Cultural Pitești
Citiți și: Performanță istorică! Acești tineri au adus 19 medalii la PiteștiCentrul Cultural Pitești va avea o activitate variată si bogată în săptămâna ce tocmai a început.
Astfel,în perioada 16 – 22 mai 2022,organizează noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces fără restricții:
Citiți și: Întrecere excepțională la „Brătianu”: ‘Nava Amiral’ a găzduit o competiție de elită!Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 16 mai, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Recital muzical și expoziție de desen, în cadrul proiectului „Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, susținut de cantautorul, artistul plastic, poetul, profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, luni, 16 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Prelegerea cu tema „Târgul Piteștilor de la Mircea cel Bătrân la Constantin Brâncoveanu”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimar al municipiului Curtea de Argeș, marți, 17 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vom vorbi despre întemeierea Piteștilor în vremea lui Mircea cel Bătrân, despre Biserica Sfântul Gheorghe, construită de Constantin Șerban, și despre curțile lui Constantin Brâncoveanu la Pitești”, spune Ștefan Dumitrache.
Recitalul de muzică folk – hop cu titlul „Republica Pitești”, susținut de M.C.Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, muzeograf, scriitor, cantautor, eveniment care va avea loc miercuri, 18 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Având un vechi precedent în vestita, nici-măcar-născuta Republică de la Ploiești, demers anti-monarhist terminat brusc și oportun, titlul propus nu este unul politic, bineînțeles. Și nici măcar unul ironic.
Este un pariu și atât. Cultura română respiră anormal, cu un plămân și jumătate, recte capitala și restul țării. Restul țării în sensul <restul lumii>, cantitate neglijabilă.
Sunt M.C. Grăilă și vă invit în Republica Pitești, un fel de rame noi la un tablou vechi. Un vechi târg de troc ridicat în timpul comunismului în topul orașelor care chiar contează. Un brand care se auto-inovează natural, cu oamenii care îl duc mai departe. De la Pitești vom încerca să repoetizăm versul românesc, să punem la loc rima din bătrâni, clasică, cu zurgălăi în coadă.
La mulți ani, Pitești!” este mesajul lui M.C. Grăilă.
Lansarea nr. 2/2022 al revistei-document „Restituiri Pitești”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, miercuri, 18 mai, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Revista document <Restituiri Pitești> este o publicație a Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, care apare trimestrial de mai bine de cincisprezece ani.
Construite pe temeliile cercetării istorice a izvoarelor documentare despre trecutul Piteștilor, articolele publicate și-au păstrat esența în tot acest timp, însă au și explorat teme pluridisciplinare, aparținând unor domenii înrudite istoriei precum dreptul, teologia, literatura și variate aspecte ale culturii și civilizației umanității.
În numărul curent, cititorii pot regăsi următoarele materiale: dr. Marius ANDREESCU, Municipiul Pitești, vatră de spiritualitate, credință și cultură românească; Octavian DĂRMĂNESCU, „Precesta Veche din Coastă”, cea mai veche biserică din Pitești. Istoric (1540-1865); Aurel RADU, Lista electorală din 1861 pentru alegătorii din județul Argeș și orașul Pitești; Mariana Paula LIMBĂLATĂ, Florile de la Goleşti; Jean DUMITRAȘCU, Cu <Dansul Florilor>, Piteștiul a dat tonul în țară dansului sportiv”, informează Marin Toma.
Dezbaterea cu tema „Ce înseamnă un jurnalist bun?”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescenți și mentori”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și prof. dr. Magda Grigore, avându-le invitate pe conf. univ. dr. Delia Duminică, prodecan al Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie din cadrul Universității Pitești, pe Iulia Lișman, absolventă a studiilor de Jurnalism, referent de specialitate la Biroul de Relații Publice UPIT, și pe Mădălina Precup, absolventă a secției de Jurnalism și masterand la Comunicare organizațională, eveniment care va avea loc joi, 19 mai, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Cum devii un jurnalist bun ?„
Iată o întrebare ale cărei răspunsuri sunt menite să ne surprindă cu siguranță și asupra căreia ne putem pune greu de acord în prezent unii cu alții!
Pentru că a fi jurnalist cu adevărat înseamnă, poate, chiar mai mult decât a fi <jurnalist profesionist>, atâta vreme cât poți să înveți mult, să știi bine ce ai de făcut, dar să nu ai acele valori morale foarte necesare care să îți motiveze permanent deciziile.
Totuși, în lumea contemporană, când cu toții avem nevoie de mass-media, jurnalistul are un job solicitant, trebuie să fie mereu în vâltoarea evenimentelor, trebuie să fie atras de comunicarea cu oamenii, să fie capabil să asculte, să gândească în mod selectiv și critic, să-și pună în valoare inteligența, curiozitatea, intuiția, perseverența, devotamentul și să fie apt pentru efortul pe care îl presupune dinamica societății actuale.
Mai mult, chiar <meseria de jurnalist> are o dinamică proprie, pe care trebuie să o înțelegi și să o asimilezi, dacă vrei să rămâi activ profesional, la modul serios. Tinerii aleg cu entuziasm acest drum, dar mulți cedează pe parcurs, în fața provocărilor multiple. Demonstrează, în final, că nu oricine este făcut pentru a fi jurnalist!”, spune Magda Grigore.
Conferința națională de istorie, cultură și civilizație “Pitești 634”, ediția a III-a, coordonată de redactorul-șef al revistei-document “Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care se va desfășura vineri, 20 mai, de la ora 15.00, la Primăria Municipiului Pitești.
Vor susține comunicări după cum urmează:
Florian MATEI-POPESCU, lector asociat Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, Universitatea din Pitești, CS II, Institutul de Arheologie <Vasile Pârvan> al Academiei Române, București, Limesul Transalutan și Programul Național „Limes”;
Ștefan Cristian BADEA, Daniel BUCURA, Denisa Florentina CÎRSTEA, Tudor Adrian DESROBITU, Adrian Alexandru MIHAIL, Bianca-Gabriela NEACȘU, studenți în anul I, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, Universitatea din Pitești, Despre geneza Piteștiului medieval;
conf. univ. dr. habil. Claudiu NEAGOE, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, Universitatea din Pitești, Orașul Pitești în relatările călătorilor străini din epoca fanariotă;
lect. univ. dr. Cornel POPESCU, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte (Universitatea din Pitești), manager Muzeul Județean Argeș, Piteștenii și revoluția de la 1821;
Nicolae MIHAI, CS III, Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane <C.S.Nicolăescu-Plopșor>, Craiova, Despre divorțuri, mariaje eșuate și disciplinare socială în Oltenia la mijlocul secolului al XIX-lea. O perspectivă de istorie culturală;
prof. dr. Elena ȘTEFĂNICĂ, director Școala Gimnazială <Vintilă Brătianu> din Ștefănești, Aspecte demografice ale orașului Pitești în epoca modernă;
drd. Octavian DĂRMĂNESCU (muzeograf, Biserica Domnească din Pitești), Biserica Sf. Nicolae din Pitești. 60 de ani de la demolare>, informează Marin Toma.
Spectacol muzical-artistic susținut de copii și tineri care urmează cursuri de aptitudini artistice la Centrul Cultural Pitești și la Palatul Copiilor din Pitești, eveniment care se va desfășura sâmbătă, 21 mai, între orele 12.00 – 14.00, în Parcul “Lunca Argeșului”.
Cupa „Zilele Municipiului Pitești la Șah”, ediția a II-a, eveniment organizat de Clubul de Șah ALFIL Pitești în parteneriat cu Primăria Municipiului Pitești prin Centrul Cultural Pitești, în zilele de 21 și 22 mai, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.
Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 22 mai, de la ora 14.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești.
„Structura competiției este următoarea:
Turneul A: Open U18 , șah rapid, sportivi legitimați născuți după 01.01. 2004, 15 minute+10 secunde/mutare increment, omologat FR Șah, FIDE, 40 de locuri limitate
Turneul B: Fete U18 , sah rapid, sportive legitimate născute după 01.01. 2004, 15 minute+10 secunde/mutare increment, omologat FR Șah, FIDE, 20 de locuri limitate
Programul competiției:
Runda I – 21 mai, ora 10:00; Runda II – 21 mai, ora 11:30; Runda III – 21 mai, ora 13:00; Runda IV – 21 mai, ora 16:00; Runda V – 21 mai, ora 17:30; Runda VI – 22 mai, ora 09:00; Runda VII – 22 mai, ora 11:30.
Festivitatea de premiere: ora 14:00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești.
Arbitraj: Stănescu Adrian Open U18 , Adelina Toculeț Fete U18 – arbitri naționali
Înscrierea participanților și informații suplimentare:
prin e-mail andrew_radulescu@yahoo.com sau telefonic sau WhatsApp la numărul 0799785282, Andrei Rădulescu.
„Vă așteptăm la Pitești pentru a lua parte la această sărbătoare a șahului în orașul nostru!” spune instructorul de șah Andrei Rădulescu, coordonator al competiției.