New Profesional Consult 930 x 122

Mihnea Stanciu

Pitești. Puști fenomen! Mihnea are 15 ani și visează să joace la Roland Garros sau US Open

La doar 15 ani, un argeșean vrea să facă performanță în tenis și să-i calce pe urme legendarului tenismen elvețian Roger Federer. Visează să joace la Wimbledon, Paris și US Open și muncește în fiecare zi pentru asta. Primele rezultate se văd deja, Mihnea Stanciu fiind convocat la lotul național de tenis pentru anul 2022-2023 la U16.

Citiți și: Pitești. Nu ați mai văzut așa ceva în oraș! Va fi în top!

Munca, pasiunea și dăruirea l-au adus în punctul în care se află astăzi. Adolescentul a fost remarcat în urma rezultatelor impresionante obținute la competițiile naționale și internaționale la care a participat.

Mihnea a învățat să joace tenis înainte de a învăța să scrie. A luat racheta în mână la doar 4 ani, grație bunicii sale. Acum este elev la Liceul cu Program Sportiv Viitorul Pitești, la ramura tenis.

Citiți și: Un cunoscut profesor din Piteşti își ia astăzi adio de la elevi

ePitești.ro: Când și cum a început pasiunea pentru tenis? 

Mihnea Stanciu: Am început să joc tenis la 4 ani, datorită bunicii mele care m-a înscris la un opțional de tenis la grădiniță.  Domnul instructor Trache ne lua cu mașina personală de la grădiniță și ne ducea la antrenamente.

La început mi se părea plictisitor, dar mergeam cu sora mea – Alexia Stanciu, și era mai distractiv fiind împreună. Practic, am învățat să joc tenis înainte să învăț să scriu. Pasiunea a început odată cu primele competiții și turnee desfășurate la baza sportivă STAR de la Budeasa, în cadrul Tenis 10.

ePitești.ro: Ce îți place cel mai mult la acest sport?

Mihnea Stanciu: Ca orice sport, tenisul disciplinează, responsabilizează. Totul depinde de mine și de pregătirea mea. Cel mai mult îmi place satisfacția de a câștiga în urma perfecționării fizice și tehnice continue.

ePitești.ro: Cât timp îți petreci în medie pe zi pe terenul de tenis?

Mihnea Stanciu: Timpul petrecut pe terenul de tenis depinde de anotimpul în care ne aflam. Vara petrec 5-6 ore, iarna 2-3 ore, practic minim 3 ore pe zi.

ePitești.ro: Când te-ai decis că este momentul să te antrenezi pentru a face performanță?

Mihnea Stanciu: Decizia de a face performanță a venit la 10 ani, sub îndrumarea domnilor instructori Eduard Anghelache și Laurențiu Gavrila la Asociația Sportivă TopTen Tenis din Smeura.

ePitești.ro: Vorbește-ne puțin despre competițiile la care ai participat de-a lungul timpului și despre rezultatele obținute. De când faci parte din lotul național?

Mihnea Stanciu: De-a lungul timpului am participat la diverse competiții interne și de curând internaționale, câștigând mai multe trofee.

Cele mai importante, mai apropiate de sufletul meu sunt: primul turneu câștigat la vârsta de 10 ani și cupa Carmolact Monor, Bistrița de anul acesta, la dublu băieți împreună cu Alexandru Petcu, iar mai nou, câștigător turneu Tennis Europe în Spania la Lleida, la dublu U16.

Toate aceste rezultate bune și perfecționarea mea continuă au condus la convocarea la lotul național de tenis pentru anul 2022-2023 la U16.

Pitești.ro: Cum este relația cu școala? Care e materia ta preferată și de ce?

Mihnea Stanciu: Pentru că în această perioadă sunt foarte concentrat pe tenis și pe cariera mea sportivă, pot spune că îmi este greu să țin pasul cu școala, dar mă bucur de sprijinul profesorilor și al domnului diriginte care sunt înțelegători. Încerc să nu acumulez goluri. Materia mea preferată este limba engleză și acest lucru mă ajută să comunic mai ușor în cadrul competițiilor internaționale.

Pitești.ro: Cât de departe visezi și îți dorești să ajungi în tenis? Ce planuri de viitor ai? 

Mihnea Stanciu: Cerul este limita, practic nu există limite când vine vorba de visat. Pe viitor îmi doresc sănătate, pentru a mă putea pregăti în continuare la fel de serios ca și până acum, astfel încât, cel târziu la vârsta de 18 ani să fiu campion național la simplu sau dublu. Visez să ajung să joc pe tablourile principale de la Wimbledon, Paris și US Open, obiectivul fiind să mă clasez în prima sută de jucători la nivel mondial.

Pitești.ro: Care este idolul tău în sportul pe care îl practici?

Mihnea Stanciu: Idolul meu este Roger Federer pe care îl apreciez foarte mult și pe care sper să îl și întâlnesc.

Greutățile din spatele performanței. Cele mai mari probleme ale tenisului

Tenisul este un sport costisitor, iar de cele mai multe ori sacrificiile sunt făcute și suportate de către părinți. Greutățile tenisului de performanță sunt mari și diverse, iar puțini oameni din exterior le cunosc. Părinții sunt cei mai în măsură să vorbească despre ele și să le dezvăluie fățiș, mai ales când vorbim de tenisul juvenil.

Deși pe primul plan sunt greutățile financiare (costurile cu echipamentele și antrenamentele fiind suportate integral de familie), dificultățile nu se opresc doar aici. Neimplicarea statului, echilibrul șubred școală-tenis, dar și greutatea de a găsi și a convinge sponsori se adaugă realității gri care descrie cum se face performanță în România.

Părinții lui Mihnea: Costurile cresc odată cu vârsta și cu nevoile care apar în timp.

În spatele unui jucător de tenis de câmp este o întreagă echipă formată din antrenori, kinetoterapeut, nutriționist, mental coach și nu în cele din urmă mult timp și atenție din partea noastră.

Spre exemplu, o rachetă bună este undeva în jur de 150-200 Euro și sunt necesare 3-4. Pe lângă acestea se adaugă racordajele, 10-15 pe lună, încălțăminte pentru diverse suprafețe de joc (zgură, hard), echipament de calitate bună și alte accesorii pentru pregătirea fizică.

De asemenea, competițiile interne si mai ales cele internaționale necesită resurse financiare importante.

Toate aceste costuri sunt suportate de părinți, statul neimplicându-se până la acest moment. Ne dorim ca prin rezultate și evoluția ascendentă să convingă unul sau mai mulți sponsori să vină alături de noi și să lucrăm împreună pentru obținerea celor mai bune rezultate.

PIZZERIA SAPORI 555 222
eurial 570×90