Donaris 930 x 122

combatere saracie

PRIMA DEZBATERE DIN PARLAMENT PE TEMA COMBATERII SĂRĂCIEI

La inițiativa chestorului Camerei Deputaților, parlamentarul PSD de Argeș Mircea Drăghici, și a ministrului Fondurilor Europene, senatorul Eugen Teodorovici, astăzi s-a defășurat o dezbatere pentru adoptarea de măsuri în vederea dezvoltării comunităților sărace din România.

Citiți și: Simona Bucura Oprescu, noul ministru al Muncii. Aceasta a depus jurământul

Evenimentul, organizat în colaborare cu Policy Center for Roma and Minorities, a avut loc la Palatul Parlamentului și s-a bucurat de prezența Gabrielei Firea (senator și vicepreședinte PSD), a Anei Birchall (membru în comisia de afaceri europene a Camerei Deputaților) și a reprezentanților comisiilor parlamentare de specialitate, ai Secretariatului General al Guvernului, ai ministerelor, ai autorităților publice locale și ai societății civile cu expertiză în domeniul supus dezbaterii.

“Mă bucur foarte mult că demersul legislativ inițiat în vederea sprijinirii comunităților sărace a fost bine primit și că participanții la dezbaterea de astăzi și-au exprimat sprijinul pentru implementarea acestuia. Reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, parlamentari și, mai ales, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale au discutat la aceeași masă pentru un obiectiv comun. Această dezbatere a fost un prim pas dintr-un demers aflat în plin proces legislativ și sunt convins că vom continua să colaborăm pentru a perfecționa propunerea legislativă privind adoptarea de măsuri specifice în vederea dezvoltării comunităților sărace din România. Într-o primă etapă, proiectul prevede constituirea unui grup de lucru interinstituțional coordonat de SGG, care să coreleze prevederile legislative ce fac referire la definirea comunităților sărace și a grupurilor vulnerabile. România are nevoie de o hartă a sărăciei bazată pe o matrice de indicatori utilizați de Comisia Europeană. De asemenea, studiile au arătat că problema resursei umane corespunzător calificate pentru scrierea și implementarea proiectelor europene în comunitățile sărace, cât și cofinanțarea sunt impedimente majore în atragerea fondurilor structurale. Astfel, proiectul legislativ prevede ca la nivelul Guvernului să existe un fond de cofinanțare a asistenței financiare nerambursabile pentru comunitățile sărace. Totodată, sunt de părere că partea de cofinanțare ar putea fi acoperită și prin munca prestată de cetățenii care beneficiază de aceste proiecte”, a afirmat deputatul PSD Mircea Drăghici.

Citiți și: Decizie în Parlament: Toți șoferii vor fi obligați să facă asta!

Alături de Drăghici și de ministrul Teodorovici, în calitate lui de senator, proiectul de lege este semnat și de liderii de grup ai PSD și PNL din Senat, Ilie Sârbu și Puiu Hașotti, de liderul de grup PSD din Camera Deputaților, Marian Neacșu, și de deputatul PNL de Argeș, încă ministru al Economiei, Andrei Gerea. Inițiativa a primit raport de adoptare comun din partea comisiei pentru buget și a comisiei pentru administraţie publică din Senatul României, pasul următor fiind votul în plen, iar mai apoi transmiterea propunerii pentru dezbatere și aprobare la comisiile din Camera Deputaților, care este Cameră decizională.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90