EcoMoto 930×122

coronavirus

Primele măsuri în contextul apariției și răspândirii noii tulpine sud-africane

În urmă cu puțin timp, prim-ministrul Nicolae Ciucă a susținut o conferință de presă în care a făcut o serie de precizări privind ultimele decizii cu privire la măsurile care vor fi luate în țara noastră, în contexul apariției noii tulpine sud-africane („OMICRON”) și a răspândirii acesteia în mai multe state europene.

Citiți și: De ce s-au înmulțit morțile subite! Explicații

Primul ministru a anunțat că au avut loc discuții cu ministrul sănătății, Alexandru Rafila, dar și în cadrul CNSU, unde a fost adoptată o Hotărâre prin care s-au decis primele măsuri pe care țara noastră le va lua în acest sens.

Pe scurt, în momentul de față se instituie carantina pentru persoanele care sosesc în România din state aflate în „zona roșie”.

Citiți și: Situaţia epidemiologică din judeţul Argeş, 11 martie

HOTĂRÂREA NR. 106 / 2021

Art.1 – (1) Se aprobă Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în vederea stabilirii persoanelor care sosesc în România din acestea și cu privire la care se instituie măsura carantinei.

(2) Lista prevăzută la alin. (1), intră în vigoare începând cu data de 28.11.2021, ora 00:00.

Art.2 – Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României Partea I și se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Anexă la HCNSU nr. 106 din 26.11.2021

Primul-ministru a mai anunțat că, referitor la anexa de mai sus, se adaugă în listă, la zona roșie, și statul Malawi.

Ciucă: „Mergem pe prevenție”

„Pe capitolul măsuri, am discutat cu echipa dl. Rafila și am identificat că este nevoie să ne focalizăm atenția pe ceea ce înseamnă prevenție […]. Am inventariat capacitatea de secvențiere pe care o avem și am stabilit măsurile pentru a putea să ameliorăm această capacitate, astfel încât să fim în măsură să identificăm apariția virusului în țara noastră într-un timp foarte scurt”, a declarat Nicolae Ciucă.

Primul ministru a anunțat și soluția pentru preluarea sportivilor români blocați în Africa de Sud. Este vorba despre componenți ai echipei de rugby din Baia Mare.

„Am identificat la TAROM o aeronavă care va prelua cetățenii români. În aeronavă vor mai fi 50-55 locuri libere, oferim această capabilitate și celorlalte țări europene care nu au reușit să-și extragă cetățenii din Africa de Sud”, a precizat Ciucă.

(Foto: descriptiv)

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90