New Profesional Consult 930 x 122

clinica dr. costache

Repoziționare mandibulo – craniană fără chirurgie ortognată

Medicina și implicit corpul uman, deși este tratat pe segmente și specialități medicale, trebuie văzută integrativ.

Citiți și: Angajări la clinica de TOP din Centru: Pachet salarial competitiv și beneficii atractive

O acțiune a unui segment, al unui organ sau mai multe, dacă nu este funcțională în cei mai buni parametri anatomici și fiziologici poate determina afectarea altor zone (la distanță) ale corpului.

Unul dintre partenerii noștri pe anul acesta, dr. Ionuț Costache, medic stomatolog, care a acceptat să ne ofere informații și sfaturi utile despre cum să ne îngrijim dantura, pentru un zâmbet frumos și sănătos, dar și pentru binele general organismului, explică pentru ePitești.ro: 

Citiți și: Cunoscutul stomatolog Costache: Nu suntem în anii ’30 cu Al Capone și Nașul!

„Noi ca medici dentiști, trebuie să analizăm (în această ordine) nu numai dinții, ci întregul corp: dinți, maxilare, articulație temporo – mandibulară, mușchi faciali, cap, gât, coloană vertebrală, șolduri, genunchi, glezne, pentru că acesta este întregul traseu pe care o activitate corectă sau incorectă a articulației temporo – mandibulare poate determina afectarea tuturor (sau o parte dintre ele) ansamble anatomico – funcționale.

POZIȚIA MANDIBULEI FAȚĂ DE OSUL MAXILAR ȘI FAȚĂ DE CRANIU

Începând de astăzi o să discutăm despre raportul care trebuie să îl aibă mandibula față de craniu.

 

Poziția mandibulei față de osul maxilar și față de craniu, este extrem de importantă. Pe lângă aspectul inestetic, o poziție incorectă a mandibulei poate determina afectarea articulației temporo mandibulare, afectarea vertebrelor cervicale și în special C1 și C2 ( Atlas și Axis ), afectarea mușchilor maseteri, temporali, a musculaturii supra și infrahioidiene.

De asemenea poate determina afecțiuni ale întregii coloane vertebrale și a posturii corpului. Poziția (postura) întregului corp este compensatorie față de poziția mandibulei, acționând asemenea unui pendul.

De exemplu, în momentul când mandibula este în fața maxilarului (privind din profil) clasa 3 scheletală / dentară, corpul se poziționează posterior față de axul lui normal, care este perpendicular pe sol ( figura 3 ) .

Daca poziția mandibulei este în schimb mult posterioară față de maxilar (în profil ) clasa 2 scheletală / dentară, atunci compensatoriu, corpul stă aplecat anterior față de axul vertical ( figura 2 ).

Cel mai bun raport mandibulo – maxilar este raportul de clasa 1, când maxilarul superior circumscrie ușor, mandibula și atunci corpul stă perfect perpendicular pe sol (figura 1) . În funcție de cele 3 clase de ocluzie, avem și postura corpului.

O postura corectă, asigură printre altele, o biomecanică articulară bună, o acțiune a mușchilor corpului simetrică și relaxantă, o activitate a organelor interne în buni parametrii, o stare de robustețe si rezistență mai bună a întregului corp.

Este extrem de important ca în momentul consultului stomatologic să se urmărească toate aceste aspecte  ale claselor de ocluzie.”

555 X 222 CAPRA
Pizza Sapori Italia 570 90