HerasMed (930 x 122 px)

fumat

5 TRUCURI PENTRU A NU TE REAPUCA DE FUMAT

Fiecare persoană are o atitudine proprie legată de renunţarea la fumat şi de aceea este important să găsiţi formula care vi se potriveşte. Mulţi fumează când sunt plictisiţi, când socializează, în condiții de stres, la cafea, la finalizarea unei sarcini sau când se pregătesc să înceapă o activitate. Pentru a putea renunţa definitiv, este important să cunoaşteţi ce rol au ţigările şi să folosiţi trucuri care să înlocuiască gestul de a aprinde o ţigară.

Citiți și: Lege nouă pentru fumătorii care stau la bloc! Sancțiunile sunt uriașe

Limitaţi consumul de cofeină şi de alcool!

Specialiştii susţin că trebuie să renunţaţi şi la cafea sau să limitați consumul de cofeină în cazul în care aceasta vă “trezeşte” pofta de ţigară. “Dacă nu puteţi face faţă unei zile fără o ceaşcă de cafea, nu trebuie neapărat să renunţaţi la ea. Eu recomand limitarea consumului de cofeină şi plasarea lui în prima parte a zilei.”, spune Elena Drăghici, psiholog clinician în Programul Naţional de Combatere a Consumului de Tutun. Nici alcoolul nu este un prieten de nădejde, pentru că vă face să fiţi mai toleranţi şi riscaţi să nu respectaţi decizia de a renunţa la ţigări. Prin urmare, limitați și consumul de alcool!

Citiți și: A adormit în timp ce fuma și i-a luat foc casa! Intervenții în lanț azi-noapte

Gândiţi-vă la beneficiile renunţării la fumat!

Faceți o listă cu beneficiile pe care vi le aduce o viaţă fără tutun. Atunci când vă “loveşte” dorinţa de a aprinde o ţigară, citiţi-o!

Fiţi activi în fiecare zi!

Atunci când organismul face mişcare, eliberează chimicale şi astfel se îmbunătăţeşte starea de spirit, eliminând stresul. Simplele plimbări vă fac să vă simţiți mai motivaţi, mai ales în primele zile de la decizia de a renunţa la ţigări. “În urma unei activităţi fizice se secretă endorfine, care generează o stare de bine, care susţine hotărârea oamenilor de a rămane fermi pe poziţie şi de a nu ezita.”, explică medicul Elena Drăghici.

Beţi apă şi mâncaţi porţii mici!

În loc să vă aprindeţi o ţigară, luaţi câteva înghiţituri mici de apă sau mâncaţi câte o felie dintr-un fruct sau o legumă. “Pentru un fumător care îşi mişca mâinile de 200 de ori pe zi, apucând ţigara, aprinzând-o, ducând-o la gură și pe scrumieră, este aprope imposibil să-şi ţină mâinile liniştite. Pentru el este mult mai uşor să înlocuiască gestul de a fuma cu altceva.”, spune Elena Drăghici. Şoferii care erau obişnuiţi să-şi aprindă o ţigară e bine să păstreze în maşină o sticlă cu apă. Le va fi de ajutor, mai ales în condiţiile de stres din trafic.

Spălaţi-vă frecvent pe dinţi!

“Pe lângă senzaţia de prospeţime, care înviorează şi schimbă gustul neplăcut din gură, acest truc este foarte util în special pentru cei care obişnuiau să-şi aprindă ţigara imediat după ce serveau masa.”, precizează psihologul Elena Drăghici. (Sursă şi foto: doctorulzilei.ro)

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
eurial 570×90