EcoMoto 930×122

covid-19

DOI MEDICI ARGEȘENI EXPLICĂ ÎN CE CONSTĂ SISTEMUL REAL-TIME PCR PENTRU DETECȚIA COVID–19

Doi medici argeșeni explică în ce constă Sistemul Real-Time PCR pentru detecția COVID-19 și prezintă complexitatea laboratorului la care se lucrează în acest moment.

Citiți și: Ce s-a întâmplat cu bărbatul care a fugit din Spitalul Județean

„Aparatul de Real-Time PCR este ultimul din lanțul de echipamente de care noi avem nevoie. În spatele lui se află un întreg laborator de biologie moleculară”, explică dr. Constantin Daniel Uscatu, medic anatomo-patolog la Spitalul Județean de Urgență Pitești.

„Acest aparat PCR nu poate funcționa singur, iar pregătirea spațiului și a necesarului pentru funcționare este foarte complexă”, spune dr. George Mihail Man, șeful Serviciului Anatomie Patologică de la Spitalul Județean de Urgență.

Citiți și: Pitești. La Spitalul Județean va avea loc ceva extraordinar!

Amintim că pe 17 martie 2020, într-o ședință extraordinară a Consiliului Județean Argeș, a fost aprobată alocarea sumei de 550 de mii de lei pentru achiziționarea unui sistem Real-Time PCR și a kit-ului pentru detecția COVID-19 (coronavirus). Ulterior, a fost demarată procedura de achiziție.

“La momentul deschiderii ofertelor, era înscris un singur operator, care nu putea oferi decât aparatul, fără auxiliarele indispensabile, aparatul propriu-zis neputând funcționa în lipsa acestor echipamente.

Această dificultate în procedura de achiziție este generată de cererea foarte mare la nivel mondial”, precizează Consiliul Județean.

Specialiștii explică că în spatele aparatului Real-Time PCR se află un întreg laborator. Astfel, acest aparat nu poate funcționa singur, fără toate celelalte echipamente conexe.

„Este vorba de un întreg labolator de biologie moleculară, nu doar de acest aparat Real-Time PCR care detectează strict ARN-ul viral.

Noi pornim, în primul rând, de la o probă, care vine prelevată, de obicei, din exudatul nazal și faringian, inclusă într-un mediu viral. Aceasta trebuie prelucrată. Deci, prima etapă este extracția acizilor nucleici, cu o cameră separată. Extracția se poate face automat, cu ajutorul unui aparat, care are nevoie de consumabile și de diverse echipamente auxiliare, cum ar fi o hotă de nivel biohazard 2, sau se poate face extracție manuală și, pentru acest lucru, avem nevoie de kit-uri speciale și, de asemenea, de alte echipamente suplimentare – pipete, centrifugi și consumabilele pentru acestea.

Ulterior, în etapa următoare, după ce am obținut și am purificat acizii nucleici, în speță ARN-ul virusului SARS-COV-2, urmează etapa de preamplificare în care se pregătește master-mixul pentru reacție și, aici, avem nevoie de o încăpere specială cu hotă, care preîntâmpină o eventuală contaminare.

Ulterior, se ajunge la unirea practic a ARN-ului viral cu acest master-mix și la produsul de reacție, care o să fie investigat într-o altă încăpere de acest aparat Real-Time PCR.

Deci, aparatul de Real-Time PCR este practic ultimul din lanțul de echipamente de care noi avem nevoie. În spatele lui se află un întreg laborator de biologie moleculară. Nu putem să spunem că un singur aparat rezolvă întreaga procedură”, spune dr. Constantin Daniel Uscatu, medic anatomo-patolog la Spitalul Județean de Urgență Pitești.

În paralel, Consiliul Județean Argeș a demarat lucrările pentru amenajarea spațiului în care va funcționa laboratorul. Costurile pentru amenajarea spațiului sunt suportate din bugetul Consiliului Județean. În acest moment, lucrările sunt în plină desfășurare, la finalizarea acestora spațiul urmând a fi predat Spitalului Județean de Urgență Pitești.

„În cadrul Serviciului de Anatomie Patologică al Spitalului Județean se va înființa acest compartiment de biologie moleculară pentru testul PCR.

În acest moment, se amenajează spațiul pentru respectarea circuitelor și tuturor caracteristicilor ca sa nu contaminăm probele și să avem rezultate corecte.

Este nevoie în acest compartiment nu numai de aparatul PCR, ci și de o mulțime de alte dispozitive care ne ajută să realizăm această analiză, și anume hote, aparatură de pipetat, diverse cosumabile.

Deci, acest aparat PCR nu poate funcționa singur, iar pregătirea spațiului și a necesarului pentru funcționare este foarte complexă”, explică dr. George Mihail Man, șeful Serviciului Anatomie Patologică de la Spitalul Județean de Urgență Pitești.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3