930 x122 grota rece

adrian ciocanea

Şeful secţiei ATI de la Spitalul Mioveni: „Toţi vaccinaţii transmitem boala de la unul la altul”

În cadrul caravanei #oamenicamine, şeful secției ATI de la Spitalul COVID Mioveni (Argeș), medicul Adrian Ciocănea, a vorbit despre realitatea dură din zonele cel mai greu încercate ale spitalelor.

Citiți și: Exclusiv. A terminat ,,Brătianu”, acum, medic de succes la Spitalul Mioveni

Mărturia impresionantă a doctorului

„Toți vaccinații transmitem boala de la unul la altul, facem forme ușoare, 1 din 100 fac o formă gravă. Gândiți-vă că între noi vine un nevaccinat. Probabilitatea de a face o formă foarte gravă există. Dacă el nu se protejează, atunci noi trebuie să ne protejăm sistemul sanitar. Fiecare caz e șocant pentru noi toți. Își pune o amprentă asupra psihicului nostru. Chiar dacă nu plângem cu lacrimi, suferim pentru fiecare pacient.

Sunt cazuri de pacienți tineri pe care i-am pierdut, sunt cazurile care nu au nicio soluție cu final fericit, sunt cazurile care ne bucură pentru fiecare pacient care este bine. Cred că suntem câteodată prea tehnici, făcând abstracție de gradul de cunoștințe medicale al oamenilor. Mi-am dat seama de asta în momentul în care am avut un pacient intubat de cinci zile și a venit un aparținător să îl vadă și m-a intreabat:

Citiți și: Un nou director la Spitalul din Mioveni

-De ce are țeava aia care îi intră prin gură și îi intră până în plămâni?
-Acesta este un pacient intubat, vă spun de cinci zile.
-Eu am crezut că are o mască pe față.

Dincolo de aceste cifre seci, sufletele oamenilor de la ATI sunt rupte. Toți regretă o decizie luată la un moment al dezinformării. Avem pacienți care stau de 52 de zile în Terapie Intensivă. Totul înseamnă această blestemată de boală, este un blestem asupra legăturilor noastre interumane, al legăturilor noastre de familie”.

 

 

Despre caravana #oamenicamine

Este prima caravană dedicată educației despre sănătatea publică, în context pandemic, organizată și susținută de mediul privat din România. #oamenicamine a făcut cunoscută vocea medicilor în spațiile publice din Dolj, Olt și Argeș.

17 medici au transmis informații, timp de 6 zile, despre vaccinul împotriva virusului COVID-19 și au răspuns întrebărilor cetățenilor care au vrut să se informeze direct despre diverse situații medicale în ceea ce privește vaccinarea.

Peste 800 de persoane s-au vaccinat pe timpul deplasării caravanei în Craiova, Pitești, Slatina, dar și în satul Frățila (județul Dolj), la centrele de vaccinare, deschise special de către Direcțiile Județene de Sănătate, chiar lângă caravană.

Înainte de lansarea campaniei, a fost realizat un studiu național despre percepția publică asupra vaccinării. Potrivit INSCOP Research, 80% din persoanele nevaccinate au afirmat că vor să afle mai multe date despre vaccin, iar 72% au spus că se vor vaccina după ce vor afla mai multe informații.

Caravana vaccinarii #oamenicamine a luat startul la București și a călătorit în 3 județe, fiind susținută de CEZ, principalul furnizor și distribuitor de energie electrică din Oltenia
Orice persoană care a avut nelămuriri despre vaccinare și a dorit să se informeze a avut ocazia de a adresa întrebări celor 17 medici din Dolj, Olt și Argeș, cât timp caravana #oamenicamine s-a aflat în Craiova, satul Frățila, Slatina și Pitești. Timp de 6 zile, medici din comunitățile locale, de la spitale județene și din capitală, de Medicină a Familiei, cu specializări în cardiologie, pneumologie, imagistică și radiologie, epidemiologie, boli infecțioase s-au alăturat dialogurilor din emisiunile caravanei, pe scena mobilă, special amenajată.

Foto: dr. Adrian Ciocănea (stânga), alături de directorul medical dr. Alex Iacobescu.

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
570 X 90 CAPRA 3