New Profesional Consult 930 x 122

cod

Schimbări majore în Codul Rutier

Printr-un proiect de ordonanță pus în dezbatere spre finele lui 2021 și care acum a ajuns în atenția Guvernului, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea majoră a Codului Rutier, astfel încât circulația rutieră să fie mai sigură, iar numărul accidentelor rutiere să scadă.

Citiți și: Închisoare pentru șoferii care fac aceste lucruri!

De principiu, modificările vizează mecanismele de sancționare a încălcării legislației rutiere, în sensul înăspririi sancțiunilor actuale și introducerii unora noi.

Una dintre modificări vizează mersul pe banda de urgență a autostrăzilor.

Citiți și: Modificare majoră privind Codul de Procedură Fiscală!

Astfel, mersul pe banda de urgență a autostrăzii, sancționat mai dur. Șoferii care obișnuiesc să meargă pe banda de urgență, din varii motive, vor risca amenzi mai mari, respectiv cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 – 725 de lei, cât sunt amenzile acum.

În plus, sancțiunea contravențională complementară privind punctele de penalizare (trei puncte de penalizare) se va înlocui cu suspendarea permisului de conducere timp de 90 de zile.

O măsură nouă: dacă nu trag frâna de mână sau nu lasă mașina „în viteză” când o parchează, șoferii să primească puncte de penalizare. Concret, proiectul prevede că șoferul unei mașini ce staționează pe un drum public va trebui să se asigure, atunci când pleacă de lângă ea, că a acționat frâna de ajutor, a oprit motorul și a cuplat o treaptă de viteză, altfel riscă să fie sancționat.

(Foto: descriptiv)

Donaris 555×222

Comentarii

570×90 MAIA