930×122 CAPRA 5

absolvenți

Ce valoare are indemnizație de șomaj și în ce condiții o pot obține absolvenții

Absolvenții de liceu sau facultate pot obține indemnizația timp de șase luni dacă nu-și găsesc un loc de muncă

Citiți și: Vestea zilei în România! Ce se întâmplă cu șomajul

Absolvenții de studii liceale, postliceale ori universitare, care nu-și găsesc un loc de muncă în cel mult 60 de zile de la finalizarea studiilor, au dreptul de a solicita indemnizația de șomaj, conform Legii nr. 76/2002.

În acest context, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță condițiile în care absolvenții pot beneficia de ajutor de șomaj.

Citiți și: Pitești. Avertisment pentru bugetari: „Unii vor pleca acasă!”

Sunt asimilate șomerilor persoanele care au absolvit instituții de învățământ sau școli speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale; Astfel că, potrivit Legii nr. 76/2002, dacă, în 60 de zile de la încheierea studiilor, nu-și găsesc un loc de muncă, absolvenții instituțiilor de învățământ cu vârsta de peste 16 ani au posibilitatea de a cere ajutor de șomaj, notează avocatnet.ro

Ce trebuie să facă absolvenții pentru a obține indemnizația de șomaj

Concret, pentru a obține ajutorul de la stat, absolvenții fără un loc de muncă trebuie să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă din localitatea sau zona în care domiciliază în cel mult 60 de zile calendaristice de la absolvire.

Chiar dacă fac înregistrarea în perioada de 60 de zile de la terminarea studiilor, absolvenții vor putea primi indemnizația de șomaj doar după ce expiră această perioadă. Ajutorul de la stat se va primi timp de șase luni, calculate de la momentul în care se termină perioada de 60 zile, iar valoarea indemnizației lunare primite reprezintă o sumă fixă, respectiv 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR). Baza de calcul pentru indemnizația de șomaj a fost majorată de la 500 de lei la 525,5 de lei la 1 martie 2022.

Având în vedere că în 2022 valoarea ISR e de 525,5 de lei, valoarea indemnizației lunare primite de absolvenți în acest an va fi de 267,75 de lei.

Sursă: avocatnet.ro

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3