Donaris 930 x 122

concediu

Concediu obligatoriu! Cine rămâne acasă pentru cel puțin două luni

Taţii, obligaţi prin lege să-şi ia concediu de creştere a copilului!

Citiți și: La doar 8 ani, fetița unei profesoare de la UPIT are o formă gravă de cancer!

O directivă europeană prevede ca taţii să stea obligatoriu cel puţin două luni în concediu parental pentru „crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii”.

În acelaşi timp, decizia UE obligă angajatorii să le facă program flexibil părinţilor care au copii până în 8 ani, conform Adevărul.ro.

Citiți și: Miracol pentru copilul de 10 ani sfâșiat de câini! S-a trezit din comă!

Părinţi vor avea unele drepturi suplimentare la naşterea unui copil. În primul rând, la venirea micuţului pe lume taţii vor avea concediu de zece zile, nu de cinci (cu eventuale zece zile suplimentare dacă are la activ un curs de puericultură absolvit) cum se arată în prezent în legislaţia naţională.

Apoi, atât mama cât şi tatăl vor avea cel puţin 4 luni de concediu parental, iar două dintre ele nu pot fi transferate celuilalt părinte. Autorităţile vor să determine taţii să participe mai mult la creşterea copilului.

Practic, măsura a fost luată „pentru a încuraja o repartizare mai echitabilă a responsabilităţilor de îngrijire între femei şi bărbaţi şi pentru a permite crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii”, se arată în directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor.

Astflel, taţii vor sta, practic, cel puţin două luni acasă pentru a ajuta la creşterea copilului.

În plus, directiva europeană prevede şi că îşi vor putea lua concediu de „îngrijitor” şi bunici sau alte rude ale părinţilor care sunt salariaţi şi au acelaşi domiciliu cu copilul abia născut.

Totuşi, „exercitarea acestui drept poate fi condiţionată de prezentarea unor dovezi adecvate în conformitate cu dreptul intern sau practicile naţionale”, se arată în document.

Foto descriptiv: Edenred

Donaris 555×222

Comentarii

570 X 90 CUMPANA 3