Donaris 930 x 122

ciolos

ALARMANT! RISC DE SECETĂ

Prim-ministrul Dacian Cioloș a discutat azi dimineață cu prefecții (inclusiv prefectul de Argeș, Cristian Soare) și reprezentanții autorităților centrale și locale responsabile despre consecințele fenomenelor meteorologice și hidrologice deosebite de zilele trecute.

Citiți și: Fenomen alarmant în Argeș!

Potrivit rapoartelor prezentate de prefecți și de Ministerul de Interne, au avut probleme, în proporții diferite, 164 de localități din 20 de județe. Cu scop de prevenție, au fost evacuate temporar, pe tot parcursul perioadei cu intemperii, aproximativ 400 de persoane. Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a informat că 4.000 de cadre ale ministerului pe care îl conduce au intervenit în fiecare zi pentru a reduce consecințele fenomenelor meteorologice extreme.

Cioloș a primit asigurări că nu există nicio localitate izolată și că nu mai este pericol iminent de inundații. În schimb, se conturează o nouă mare problemă: seceta.

Citiți și: Din lac în puț! De la secetă, la pericol de inundații!

Am solicitat autorităților locale o evaluare cât mai rapidă a pagubelor de până acum. Am cerut miniștrilor de resort să propună în ședința de guvern de săptămâna viitoare un pachet de măsuri de sprijin țintit și rapid, pentru a veni în ajutorul oamenilor și comunităților afectate. De asemenea, am cerut Ministerului Mediului să evalueze gradul de afectare a digurilor de protecție împotriva inundațiilor, pentru a preveni situațiile dificile care pot apărea de acum înainte.

Chiar dacă prognozele arată că, în următoarele zile, riscurile de inundații sunt reduse, perioada de instabilitate meteo, specifică acestei perioade, va continua. Am cerut tuturor să rămână vigilenți. Totodată, am fost informat că în perioada următoare poate apărea risc de secetă și caniculă. Din acest motiv, am cerut Ministerului Agriculturii să prezinte săptămâna viitoare o informare despre măsurile pe care le poate lua ministerul pentru folosirea sistemelor de irigații, astfel încât să limităm posibilele pagube provocate de secetă.”, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloș la finalul videoconferinței.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90