930X122 MAIA

armata

ARMATA RECRUTEAZĂ VOLUNTARI. CE DREPTURI VOR AVEA

Armata recrutează voluntari. Ce drepturi vor avea. Legea privind Statutul rezerviştilor voluntari a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2017, normele de aplicare urmând să fie emise în termen de cel mult 90 de zile. După aceea, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va încheia contracte cu aproximativ 2.900 de rezervişti voluntari. Normele sunt în curs de finalizare şi vor intra in vigoare în primul trimestru din anul 2017. MApN va încheia contracte cu circa 2.900 de rezervişti voluntari, dintre care în jur de 2.300 de soldaţi şi gradaţi, 400 de subofiţeri şi maiştri militari şi 200 de ofiţeri.

Citiți și: Contabilă MAE, acuzată de transferuri masive către iubitul din Argeș și fiul acestuia, angajați în armată

Voluntarii rezervişti urmează să primească, pe toată perioada în care vor beneficia de acest statut, 10% din salariul de bază.

„Este vorba în esenţă despre un sistem care presupune o pregătire cu formare iniţială de 3 – 4 luni, o introducere în materie, asta în funcţie de cei care răspund acestei posibilităţi, respectiv dacă au sau nu au background pentru armată. După aceasta ar urma stagii periodice de o durată mult mai scurtă, de 1 – 2 săptămâni, de reîmprospătare a cunoştinţelor şi menţinere a nivelului de instrucţie cu scoatere din producţie şi, respectiv, plata în toată această perioadă a unui procent, probabil 10% din salariul pe care aceşti rezervişti voluntari îl au. (…)”, precizează conducerea MapN.

Citiți și: Armata Română caută luptători de comando

Orientarea se va face către tineri care nu au formaţie militară anterioară, dar care sunt trecuţi printr-un sistem de formare menit să le ofere cunoştinţele necesare pentru a fi apţi să utilizeze tehnica militară actuală.

Articolul 5 din Legea 270/2015 cu privire la Statutul rezerviştilor voluntari prevede că aceştia vor fi declaraţi în continuare în sistemul public de pensii, de asigurări sociale de sănătate şi în sistemul asigurărilor de şomaj pentru perioadele în care participă la instruire şi în misiuni şi vor beneficia de drepturi salariale prevăzute pentru personalul militar activ, prime de fidelitate, măsuri de protecţie socială, asistenţă medicală, recuperare după participarea la misiuni, drepturi de echipare şi de hrană, pensii şi despăgubiri în caz de invaliditate, cursuri gratuite şi decontarea deplasărilor în afara garnizoanei de reşedinţă pe timpul chemării de către unităţile militare.

Pentru a putea fi recrutaţi, rezerviştii voluntari trebuie să nu fi fost condamnaţi penal printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, să nu facă parte din organizaţii interzise de legislaţia română, să nu aparţină unor culte care contravin normelor de păstrare a ordinii publice sau care încalcă bunele moravuri, să cunoască limba română şi să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani.

După semnarea contractului, pe durata programului de instruire iniţială, participanţii vor avea aceleaşi drepturi şi îndatoriri cu ale soldaţilor profesionişti în activitate. Cei care au îndeplinit serviciul militar activ nu vor parcurge programul de instruire iniţială. La finalul perioadei de pregătire, participanţii vor depune jurământul militar.

Potrivit articolului 19 din Legea 270/2015, primul contract se va încheia pe o perioadă de 4 ani, iar următoarele – pe o perioadă de maximum 3 ani, având în vedere încadrarea în clasele de evidenţă ca rezervist stabilite de lege. La încetarea contractului, rezerviştii voluntari vor fi trecuţi în poziţia de rezervist, în rezerva de mobilizare, în condiţiile legii. (Sursa: http://www.mediafax.ro/, titlul și editarea: http://epitesti.ro/)

PIZZERIA SAPORI 555 222
570 X 90 CAPRA 3