930×122 CAPRA 5

politia

Citiți ca să vă feriți! Cele mai frecvente metode de înșelăciune!

De la începutul anului, Poliția argeșeană a prins 9 indivizi care fie au înșelat, fie au încercat să înșele declinându-și identități false pentru a obține bani de la diverse persoane, în special de la bâtrâni.

Majoritatea infracțiunilor au fost comise prin intermediul telefoanelor mobile, iar cei mai mulți dintre autori sunt pușcăriași încarcerați în diferite penitenciare din țară.

Poliția Argeș precizează care sunt principalele patru metode de astfel de înșelăciuni.  

1. „Premiul telefonic”. Sub pretextul că a câștigat un premiu important în bani oferit de o companie de telefonie, victima este rugată, telefonic, să achite un comision pentru a putea intra în posesia premiului. I se cere să depună comisionul într-un cont bancar și să precizeze numărul de referință al tranzacției. Având acest număr, cel care ridică banii, adică infractorul sau complicele său, nu mai trebuie să prezinte un document de identitate.

2. „Un membru al familiei a făcut accident”. Este metoda căreia era să-i cadă victimă și înfrăgitul actor de comedie Alexandru Arșinel. Autorul ia legătura telefonic cu victima, își declină o falsă calitate de avocat și anunțând că o rudă apropiată a victimei a avut un accident rutier îi cere acesteia bani pentru soluționarea favorabilă a așa-zisului dosar penal. În astfel de situații, infractorul profită de impactul emoțional pe care un asemenea anunț îl are asupra victimei. Pentru a intra în posesia banilor fără a putea fi identificat, autorul folosește același scenariu ca în cazul primei metode.

3. „Credit cu dobândă mică”. Infractorul sună și se dă reprezentant al unei instituții de credit care oferă credite cu dobândă foarte mică, sub nivelul celor practicate în mod obișnuit pe piață. Victimei i se solicită să achite o sumă de bani într-un cont pentru a beneficia de creditul cu dobândă „miraculoasă”.

4. „Omul de la gaze”. Infractorul bate la ușa locuinței unui bătrân. I se răspunde. Se prezintă ca fiind lucrător la Gaze sau la Electricitate. Minte că respectiva companie a constatat că bătrânul a plătit în plus la factură și că i se va returna diferența. Sub pretextul că are nevoie de factură, infractorul intră în casă și, până când victima se întoarce cu hârtia cerută, sustrage bani din locuință.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90