930×122 CAPRA 5

scandalcasastudentului029

Cum s-a facut licitatia de un miliard la Casa Studentului Pitesti: doi paznici si un muncitor in comisia de licitatie!

Săptămâna trecută, Casa de Cultură a Studenţilor Piteşti (C.C.S.), a ţinut cap de afiş pentru un scandal care, pe scurt, nu ar fi trebuit să aibe loc. O directoare de 24 de ani, Dora Ion, pusă la conducerea micuţei instituţii deconcentrate pe criterii politice, a decis într-o noapte că fostul director, Gheorghe Dobre, pana de curand referent cultural, nu mai este angajat al instituţiei, după mai bine de un deceniu petrecut acolo. Ba, i-a şi schimbat butucul de la usa biroului, după cum se plângea Dobre, pentru a cărui “evacuare” domnişoara director a chemat Poliţia. La acea vreme, Dora Ion a găsit ca explicaţie pentru decizia luată drept…lipsa unor documente care să ateste faptul că Gheorghe Dobre mai este angajat al C.C.S., deşi tocmai ce îl plătise în urmă cu o lună. Acum însă, au ieşit la iveală unele amănunte care pot face pe oricine să înţeleagă de ce Gheorghe Dobre, care se ocupa de serviciul de achiziţii, a fost “eliminat” din schemă.
Cum se leagă totul
C.C.S. a organizat o licitaţie pentru repararea unei părţi din acoperiş, investiţia ridicându-se undeva în jurul sumei de un miliard lei vechi. Foştii directori au executat reparaţii la acoperiş, rămânând aproximativ 30% de reabilitat. Că este scump sau nu, nu suntem experţi ca să evaluăm, dar reabilitarea porţiunii de 70% s-a ridicat la aproximativ 800.000.000 lei vechi, în condiţiile în care nu era nici criză.
Echipa de specialişti care decide cine ia miliardul!
Revenind însă la licitaţie, ceea ce depăşeşte orice imaginaţie a fost modul în care ea s-a derulat. Licitaţia a fost făcută pe SEAP, patru ofertanţi iniţial, apoi doar trei rămânând în competiţie: Rental Julien, S.C. Punta Lozi 2004 şi Construct Steel Market. Criteriul cu punctajul cel mai mare a fost, evident, preţul cel mai mic. Ceea ce cu siguranţă vă va da o imagine despre cum se poate organiza o licitaţie este componenţa comisiei de evaluare a ofertelor, pe care directoarea a stabilit-o.
Din comisie au făcut parte cinci membrii: administratorul instituţiei- care a fost desemnat şi preşedinte-, un referent cultural, doi portari şi un muncitor! Vă puteţi imagina cam ce cunoştinţe aveau membrii comisiei!
Să fie, să nu fie…
Oferta câştigătoare a fost aleasă cea a societăţii Rental Julien, despre care se spune că ar avea legături cu un primar…venetian. Una din firme, în baza unei solicitări, nu a depus toate documentele necesare, astfel că a fost depusă o contestaţie. Unul dintre patronii firmelor participante a şi ameninţat că, dacă nu se va face dreptate, va depune chiar o plângere la DNA pentru a fi verificat modul în care licitaţia a fost organizată. Unul dintre membrii comisiei ne-a precizat că a încercat să o convingă pe directoare să se retragă din comisie, dar aceasta nu ar fi acceptat. Astăzi, comisia de licitaţie, dacă am putea-o numi comisie, urmează să dea răspunsul la contestaţie. Se pare că din comisie a mai făcut parte şi un expert contabil, care însă nu este angajatul instituţiei. După ce presa a aflat de calităţile…de experţi ale membrilor comisiei, Dora Ion a reuşit să dea câteva explicaţii…în stilu-i caracteristic: “Nu ştiu care sunt firmele ofertante. Din comisie au făcut parte cinci membrii, angajaţi ai casei Studentului- administratorul, care a fost preşedinte, un referent cultural şi trei angajaţi ai C.C.S. Adminstratorul a fost desemnat responsabil cu achiziţii cred că de luna aceasta, aşa că până acum nu a mai fost preşedinte al unei comisii de acest gen, deoarece, până acum, domnul Dobre se ocupa de achiziţii. Caietul de sarcini a fost făcut de către un specialist în domeniu. Nu ştiu exact ce suprafaţă refacem din acoperiş, dar anunţul poate fi găsit pe SEAP. Eu am lăsat pe mâna specialiştilor această problemă. Sunt proiecte făcute de anul trecut”, a explicat directoarea. Aşadar, a lăsat totul pe mâna specialiştilor: un administrator, doi paznici şi un muncitor dar şi un referent cultural. Vă puteţi imagina că o parte dintre membrii comisiei, nici măcar studii superioare nu au. Şi nu ar fi vina lor că au ajuns în această comisie, ci a celei care i-a numit! Poate vă întrebaţi de ce, din lipsă de specialişti, nu a solicitate de la minister pe cineva care să facă parte din comisie, aşa cum s-a mai întâmplat până acum…Vă puteţi imagina acum şi unul dintre cele mai solide motive care ar fi putut sta în spatele deciziei de concediere a lui Gheorghe  Dobre. Astăzi, celebra comisie trebuie să dea un răspuns la contestaţia depusă de unul dintre ofertanţi. Tot astăzi, poate prefectul sau liderii P.D.L., care au şi pus-o pe domnişoară şef la o deconcentrată, vor face ceea ce trebuie pentru a o demite. Dacă nu, cum ar zice românul, să le trăiască! {loadposition inside}

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90