Donaris 930 x 122

defrisare_padure

Iată cum a încercat mafia pădurilor să-și șteargă urmele!

Vara trecută, autoritățile din Argeș au fost puse pe jar de incendiile de vegetație uscată din zone ca Valea Rea, Pojârna, Muntele Roșu sau Sălătrucu.

La mai bine de un an de atunci, Prefectura a ajuns la concluzia că focul a fost pus de cei care au defrișat barbar și ilegal pădurile din zonele respective. Scopul? Ștergerea urmelor. Mafia pădurilor a înscenat totul, vrând să creeze impresia că este vorba de incendii accidentale, din cauze naturale. Potrivit Prefecturii, tăierile masive au avut loc în perioada 2009-2012. Pe raza ocoalelor silvice Domnești, Mușătești și Vidraru au fost identificate peste 1.000 de hectare de pădure tăiate la ras și 1.700 de hectare brăcuite. De asemenea, și în zone de pădure de pe Valea Topologului, aflate în gestiunea Ocolului Silvic Clăbucet, au fost tăiate 100 de hectare. Cea mai mare problemă o reprezintă pădurile private. 74.000 de hectare sunt în pază la ocoale private, iar 29.000 de hectare nu au asigurate deloc servicii silvice.

Există mai multe cauze ale defrișărilor masive din Argeș, defrișări care, vă amintim, au îngrozit-o și pe Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură: legislatia silvică, atât în materie de contravenții, cât și de infracțiuni, este permisivă (pentru infracțiuni sunt prevăzute pedepse foarte mici), lejeritatea cu care au fost înființate ocoalele private, libertatea de a veni din orice colț al țării pentru a asigura aici servicii silvice, slaba calificare a personalului silvic al acestor ocoale private și subdimensionarea Inspecției Silvice a Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (la nivelul județului Argeș există doar 6 inspectori pentru 270.000 de hectare, adică un inspector la 45.000 de hectare). În plus, revenită zilele trecute în Argeș, Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, acuza că tăierile ilegale nu ar fi fost posibile fără implicarea politicului.

Ministrul a cerut urgentarea adoptării în Parlament a noului Cod Silvic, cod care prevede pedepse mai aspre pentru defrișarea pădurilor. Reacția Parlamentului este, cel puțin deocamdată, departe de ceea ce așteaptă opinia publică. Despre noul Cod se tot vorbește de o bună bucată de vreme, fără ca acesta să fie votat și transformat în lege nici până la această oră. Oare de ce?

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90