930×122 CAPRA 5

acord

Viața la bloc. Ai nevoie de acordul vecinilor pentru așa ceva!

Viața la bloc. Ai nevoie de acordul vecinilor pentru așa ceva!

Citiți și: Legea se schimbă! Acești vecini dau de belea: Sancțiuni nebănuite

Pentru cei care doresc să înființeze o firmă cu sediul social într-un apartament dintr-un bloc de locuințe, obținerea acordului vecinilor este necesară doar în anumite situații.

Conform legislației actuale, dacă la sediul social nu se desfășoară activitate economică, acordul vecinilor nu este obligatoriu, conform Avocatnet.ro.

Citiți și: Amenzi șoc pentru deranjarea vecinilor! S-au modificat!

Potrivit art. 40 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, schimbarea destinaţiei locuinţelor în spațiu destinat activităților economice necesită avizul scris al comitetului executiv și acordul scris al proprietarilor direct afectați pe plan orizontal și vertical.

Astfel, dacă se desfășoară activitate economică la sediul firmei situat într-un apartament, sunt necesare următoarele formalități:

Viața la bloc. Ai nevoie de acordul vecinilor pentru așa ceva!

Acordul vecinilor pentru schimbarea destinației locuinței.

Avizul scris al comitetului executiv.

Acordul scris și prealabil al proprietarilor direct afectați.

Convenția care declară activitatea desfășurată și numărul de persoane implicate, în funcție de care se vor calcula cheltuielile.

În schimb, Legea societăților nr. 31/1990, art. 17 alin. (6), stipulează că avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective nu este necesar dacă administratorul declară pe propria răspundere că la sediul social nu se desfășoară activitate economică.

În concluzie, persoanele pot deschide firme cu sediul social în apartamente din blocurile de locuințe fără a necesita acordul vecinilor, cu condiția să declare că nu desfășoară activitate economică în acel sediu.

În cazul în care se desfășoară activitate economică, este obligatoriu să se obțină toate acordurile și avizele necesare, inclusiv cel al vecinilor.

Foto: Descriptiv/observatorulprahovean.ro

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Pizza Sapori Italia 570 90