EcoMoto 930×122

muzeu_lectie

Lectie ca acum un secol si jumatate la Muzeul Golesti

Pitesti. 5 septembrie 2009. Muzeul Golesti.
Astazi, cei care au vizitat Muzeul Viticulturii si Pomiculturii – Golesti, au putut asista la o lectie asa cum se tine in urma cu mai bine de un secol, la prima scoala independenta din Tara Romaneasca, la o demonstratie de olarit si una de potcovit si au putut vedea cum se facea faina si malaiul in urma cu ceva timp, cu ajutorul morilor cu apa. Totul, gratie inaugurarii mai multor expozitii, in cadrul celei de a treia editii a Sarbatorilor Argesului si Muscelului.
Vizitatorii au putut asista la o scurta lectie din prima scoala cu adevarat modernista din Romania, adusa in Tara Romaneasca de catre marele carturar Dinicu Golescu, cel care a infiintat, la 1 mai 1826, pe cheltuaiala sa, Scoala Sloboda Obsteasca de la Golesti. Scoala, care se adresa tuturor copiilor, indiferent de sex, rasa sau pozitie sociala- a avut la baza modelul francez, pe care Dinicu Golescu l-a copiat in urma unei vizite, iar cursurile se desfasurau dupa modelul monitorial sau lancasterian.
moara O alta atractie a fost “Bolnita”, o reconstituire a unei incaperi pe care Radu Golescu a realizat-o, contribuind financiar pentru dotarea cu paturi si chiar ustensile necesare actului medical. „Bolnita” de la Muzeul Golesti reconstituie numai imobilul, inauntru sala urmand sa gazduiasca expozitii temporare, unde se verniseaza expozitia de pictura a micilor pictori de la Corbeni, coordonati de doamna profesoara Elena Stoica.
Dupa ce au vazut cum se facea faina si malaiul, la o traditionala moara cu apa din Mustesti – Arad, care functiona prin cadere de apa pe roata cu palete, avand reconstituita intreaga ambianta originara (santul de scurgere, movila de bolovani si iazul de apa), vizitatorii de la Muzeul Golesti, institutie finantata de Consiliul Judetean Arges, au vazut pe viu un mester fierar care si-a dovedit calitatile la potcovit cai.

olar Fieraria din Prahova a fost donata muzeului de Nicolae Tudorcioiu din Calinesti. O alta atractie deosebita a reprezentat-o atelierul de olarit. Acolo, cunoscutul ceramist, Ion Enoiu, din Balilesti, judetul Arges, a modelat vase de lut.
Ulterior, pe scena din parcul domeniului feudal, a avut loc un spectacol de muzica populara din Arges si Muscel oferit de Ansamblul folcloric „Dorul” si Orchestra „Doina Argesului” (cu solistii Valentin Grigorescu, Nicolae Martin, Diana Calinescu, Daniela Cernea) ale Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, in timp ce, in gradina, au putut fi admirate si chiar achizionate obiecte de la Targul micilor mestesugari, targ la care au participat si copii de la scolile din Stefanesti si mai multe comune din judetul Arges.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3