NOR CURIER 930X122

autoritati

Preţurile electricităţii şi gazelor vor atinge în această iarnă valori colosale

Experți: Preţurile electricităţii şi gazelor vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite!

Citiți și: Pitești. Toate forțele de ordine ies în stradă!

Preţurile gazelor şi, implicit, ale electricităţii vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite şi foarte mulţi consumatori industriali vor falimenta, se arată într-o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă, conform News.ro.

„Anul trecut, creşterea preţului gazelor naturale a început în luna iulie, urmare a reducerii livrării de gaze din Rusia, pe fondul lipsei obligaţiilor contractuale pe termen lung şi a unor probleme tehnice.

Citiți și: Informația pe care trebuie să o știe piteștenii din aceste zone!

Această situaţie a determinat o creştere a preţului gazelor cu 463% faţă de preţul maxim înregistrat înaintea începerii conflictului din Ucraina. Istoria se repetă anul acesta.

Reducerea livrărilor de gaze spre ţări din Europa va aduce preţuri la gaze în iarnă, care nu au mai existat vreodată pentru acest produs”, susţin specialiştii.

Există două prognoze în spaţiul public, care arată că este posibil ca preţul gazelor tranzacţionate pe bursă să crească cu 44% – 60% în iarna 2022-2023. Deşi aceste valori sunt ameţitoare, nu reprezintă scenariul cel mai pesimist posibil al creşterii preţului la gaze în această iarnă.

Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI, aminteşte că, în martie 2022, în cadrul dezbaterilor privind OUG de Plafonare a preţului la gaze şi energie electrică, afirma: „Conform proiectului de OUG preţul gazelor naturale vândute de producători se stabileşte la 150 lei/MWh pentru gazele care se vor achiziţiona pentru populaţie şi de 250 lei/MWh pentru gazele care se vor achiziţiona pentru consumatorii producătorii de energie termică.

Această situaţie va determina, exact cum s-a întâmplat în cazul OUG 114, o explozie a preţului la gaze pentru consumatorii non casnici care consumă mai mult de 50.000 MWh/an.

Respectiv aceşti consumatori vor achita aproape toate gazele din import în următorul an (cca. 80%), dar şi diferenţa între preţul de piaţă şi preţul plafonat pentru gazele din producţie internă, adică consumatorii industriali vor achita un preţ de minim 1000 lei/MWh.

Apreciez că majoritatea consumatorilor industriali care consumă mai mult de 50.000 MWh/an vor falimenta”.

Consumul de gaze a scăzut conform datelor INS în primele şase luni ale acestui an cu 8,5% la gazele naturale şi cu 3,7% la energie electrică faţă de consumul din anul trecut.

Asta în condiţiile în care mulţi dintre consumatori aveau preţurile de anul trecut în contracte, valabile până în lunile iulie – septembrie anul acesta şi doar după această perioadă impactul preţurilor mari din present se va reflecta în activitatea companiilor.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

2 comentarii

  • Daniel spune:

    Nici o problemă băieți! Asta se întâmplă în momentul în care țara e condusă de politicieni corupți, obedienți fata de Bruxelles si Washington. Banii vor deveni inutili, resursele naturale vor conta. Mă bucur că Rusia ne da o lecție tuturor, in timp ce ei au energie ieftină, in Europa va fi dezastru. România nu a luat vreodată o decizie bună în istorie ( vezi al doilea război mondial).

  • Grigore spune:

    Ai perfecta dreptate , intotdeauna Romania a facut aliante paguboase ! Nu ne trebuia nici aderare ue si nici nato . Primii ne dicteaza si cate curci sa crestem pe metru patrat , secunzii in caz de ceva isi iau jucariile si pleaca asa cum au facut in Afganistan .

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3