- Publicat de: ePitești
- 7-05-2024, ora 13:07
- Știri, Știri
Scenariu sumbru pentru județul Argeș!
Scenariu sumbru pentru județul Argeș!
Citiți și: Criza lovește Argeșul! Trebuie măsuri urgenteConform datelor recente publicate de Institutul Național de Statistică, județul Argeș se confruntă cu perspective demografice alarmante pentru următorii ani.
Potrivit proiecțiilor, populația rezidentă a județului este în pericol de a se reduce drastic.
Citiți și: Măsuri draconice de supraveghere a populației!Argeșul riscă să ajungă la aproximativ jumătate din numărul actual.
Statisticile indică faptul că toate variantele de proiecție arată o tendință de scădere a populației rezidente în România, iar județul Argeș nu face excepție.
Se estimează că până în anul 2060, populația acestui județ ar putea scădea cu aproximativ 44,5%.
Această tendință nu este singulară pentru Argeș, ci se întâlnește într-o măsură sau alta în întreaga țară.
Cu toate acestea, există câteva județe care ar putea să înregistreze o scădere și mai accentuată, conform proiecțiilor pesimiste.
Procesul de îmbătrânire demografică va continua însă cu intensităţi diferite.
Pentru populaţia rezidentă în vârstă de 65 de ani şi peste este anticipată o creştere numerică continuă.
Scenariu sumbru pentru județul Argeș!
Ponderea populaţiei rezidente vârstnice în total populaţie rezidentă va creşte la 29,7%.
Iar ponderea tinerilor se va reduce la 12,9%.
acest lucru va duce la accentuarea gradului de îmbătrânire demografică a populaţiei României.
Dacă indicele de îmbătrânire la nivelul ţării este de 111 vârstnici la 100 tineri, în perspectiva anului 2060 indicele de îmbătrânire va fi de 231 vârstnici la 100 tineri.
Judeţul Gorj şi municipiul Bucureşti vor fi, în 2060, zonele cele mai “îmbătrânite” cu ponderi de peste 38,0% din populaţia totală proiectată.
În varianta medie, în anul 2060, un număr de 18 judeţe vor înregistra ponderi de peste 40,0% ale populaţiei rezidente de 80 de ani şi peste din populaţia vârstnică.
Sunt vizate județele Argeş, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Neamţ, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sălaj, Teleorman, Tulcea, Vaslui şi Vâlcea).
Numai în judeţele Cluj, Ilfov, Timiş şi municipiul Bucureşti se vor înregistra, în anul 2060, ponderi mai mici (sub 30%) ale populaţiei de 80 de ani şi peste.
Detalii, AICI