- Publicat de: Cristina Stancu
- 22-07-2020, ora 17:50
- Știri
UPDATE: ADI SERVSAL, SCOASĂ DIN CĂRȚI ÎN PITEȘTI. MIZELE UNUI SCANDAL CU IZ DE GUNOI
UPDATE: Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a CL Pitești de astăzi, 22 iulie, s-a aflat și proiectul de hotărâre privind solicitarea ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) Servsal Argeș de acordare a unui mandat special pentru încheierea unor acte adiționale de prelungire a două contracte de concesiune, din martie, respectiv mai 2012 , care expiră la 31 iulie 2020.
Citiți și: Pitești. News ALERT: S-a întâmplat astăzi la „Casa Albă”Votat în unanimitate
Unicul articol al proiectului prevedea că ”nu se acordă mandatul special pentru încheierea unor acte adiționale”, cerut de ADI Servsal (asociație care are delegată gestionarea sistemului de management al deșeurilor, cu rolul de a monitoriza derularea activității de colectare și depozitare a deșeurilor din județul Argeș, din mediul urban și rural).
Citiți și: Modernizare istorică: 65 milioane € pentru cel mai lung drum din ADR Sud Muntenia!Proiectul a fost votat în unanimitate, iar ADI SERVSAL n-a primit mandat pentru prelungirea contractelor în Pitești, fiind lăsată undă verde operatorului propriu al municipalității, S.C. Salubritate 2000 S.A.
Propunerea de respingere a solicitării formulate de ADI Servsal, care are toate șansele să treacă de CL Pitești, este argumentată, printre altele, și de litigiul ajuns în instanță, care-l are ca reclamant pe ADI Servsal, privind anularea în parte a HCL nr. 40/2020, o hotărâre prin care municipalitatea piteșteană aproba o altă modalitate de gestionare a serviciului de salubritate în Pitești față de cea prevăzută în acordul de asociere, atribuind-o operatorului său propriu, S.C. Salubritate 2000 S.A.
ADI Servsal a formulat acțiune în contencios administrativ, solicitând revocarea în parte a contractului. Acțiunea este înregistrată pe rolul Tribunalului Argeș, dar nu a primit încă un termen de judecată.
Menținerea sau anularea parțială a HCL 40/2020 de către instanța de judecată va aveam potrivit Asociației, un rol hotărâtor în ceea ce privește modalitatea de organizare viitoare a gestiunii serviciului de salubritate la nivelul județului Argeș, întrucât de această decizie va depinde derularea sau nu de către ADI Servsal Argeș a procedurii de licitație publică pentru zonele de operare, așa cum sunt acestea stabilite la momentul de față.
ADI Servsal spune în funcție de această decizie, ar putea fi necesară reorganizarea zonelor prin excluderea municipiului Pitești din procedură și reorganizarea localităților componente, procedură cu impact major asupra întregului sistem (Primăria Pitești precizează în raportul care însoțește ptoiectul HCL că lucrurile n-ar sta chiar așa).
Tocmai pentru că există o miză atât de mare, ADI Servsal a formulat acțiune în contencios administrativ împotriva hotărârii de atribuire a serviciului către către Salubritate 2000.
Pe 13 iulie 2020 ADI Servsal a transmis CL Pitești poziția sa cu privire la atribuirea de către municipalitate a gestionării a serviciului de salubritate în Pitești către operatorul său propriu (S.C. Salubritate 2000 S.A). CLICK pe foto!
„Dată fiind situația existentă. Este imposibilă la acest moment elaborarea documentației de atribuire, până la finalizarea litigiului aflat pe rol, litigiu a cărui soluționare definitivă, raportat la termenele procedurale, nu poate fi preconizată mai devreme de aproximativ un an”, mai arată ADI Servsal în adresa înaintată CL Pitești.
Ministerul Lucrărilor Publice: nu există restricții privind retragerea unei UAT din ADI
Primăria Pitești are de partea sa un punct de vedere al Ministerului Lucrărilor Publice care spune, practic, că nu există restricții privind retragerea unei unități adminitrativ-teritoariale din ADI (Click pe foto!).
Luna trecută, viceprimarul Sorin Apostoliceanu încerca să explice online legătura între slaba atragere a fondurilor europene, introducerea noii taxe de salubrizare și războiul în instanță dintre primărie și ADI Servsal.
„Nu putem accesa fonduri europene pentru că toate drepturile au fost cedate acum mulți ani către ADI Servsal care ar fi trebuit să facă acest lucru, dar nu a făcut. Acesta este unul dintre motivele pentru care încercăm să dăm serviciul de salubritate către operatorul nostru de la 1 august. Numai că cei de la ADI Servsal ne-au dat în judecată și vor să ne ceară 10 milioane de euro pentru că au făcut proiect pe fonduri europene la groapa de gunoi, dar nimic pentru Pitești. Să vedem ce va spune justiția”, spunea Apostoliceanu.
Pe de altă parte, CJ Argeș susține Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeș și proiectele ei. „Principala preocupare a CJ Argeş şi a UAT-urilor membre în ADI SERVSAL este să dezvolte infrastructura de tratare mecanică şi biologică, să evite penalităţile aplicate de AFM prin reducerea cantităţilor depozitate. În acest sens, au aprobat investiţii de peste 3,5 mil. euro pentru completarea şi dezvoltarea infrastructurii actuale. Parte din aceste investiţii au fost realizate de operatorii care gestionează infrastructura de sortare şi tratare la Câmpulung şi Curtea de Argeş, dar au fost atraşi şi parteneri din industria valorificării energetice, pentru investiţiile de la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Piteşti-Albota”, anunța CJ Argeș, într-un comunicat transmis anul trecut.