930X122 MAIA

pădurea trivale

VIDEO: NOUL PUG AL PITEȘTIULUI POATE SALVA PĂDUREA TRIVALE DE RECHINII IMOBILIARI. CINE VREA, CINE NU VREA

În sala mare a Primăriei Pitești este în curs de desfășurare, miercuri dimineață, o dezbatere publică pe marginea viitorului Plan Urbanistic General al Piteștiului (etapa de elaborare a propunerilor).

Citiți și: Pădurea Trivale, noua țintă a hoților!

Un demers important, date fiind numeroasele probleme generate de PUG-ul în vigoare, un document depășit de realitate, care a dat naștere unor interpretări pe care fiecare le-a folosit cum a vrut și care a generat un adevărat haos în construcții la nivelul Piteștiului. Iată ce se discută:

https://www.facebook.com/centrulculturalpitesti/videos/2379991588769829/

Citiți și: Copilărie uitată și regăsită pe Trivale. Se poate și în 2024

„Nu trebuie să ratăm această șansă”

Pentru că actualul PUG a permis ca betoanele să intre din ce în ce mai mult în Pădurea Trivale, ePitești.ro a încercat să afle de la activistul de mediu Robertin Rusu cum ar trebui gândit noul Plan Urbanistic General, astfel încât pădurea să fie protejată de contrucții.

„Orașul nostru este binecuvântat cu existența unei păduri urbane, Pădurea Trivale. Trebuie pornit de la ideea că noul PUG al orașului trebuie să descurajeze defrișarea ilegală a acestei păduri. Prin noul PUG se poate stopa mecanismul folosit în prezent de către rechinii imobiliari de a defrișa pădurea prin includerea acesteia în intravilanul orașului. Nu trebuie să ratăm această șansă, ca suprafețele din Pădurea Trivale care se regăsesc astăzi în intravilan să revină în extravilan. Pădurea va avea astfel un grad mai mare de protecție din partea legislației silvice care stipulează că un teren încadrat că pădure, aflat în extravilan, nu-şi poate schimba destinaţia.

Pe lângă acestea, Codul Silvic (legea 46/2008, cu modificările şi completările ulterioare), interzice includerea pădurilor în intravilan.

Menționez că numai în intravilan se poate defrișa și se pot construi pe terenul proaspăt defrișat vile sau blocuri. Primăria Pitești ar trebui să decidă ca toate terenurile orașului aparțînând fondului forestier intravilan să fie transformate în extravilan! Vor fi salvate astfel de la defrișare zeci de hectare de pădure urbană care se regăsesc astăzi din nefericire încadrate la intravilan. Pentru aceasta soluție ce poate salva pădurea Trivale, echipa de elaborare a PUG-ului, sub conducerea arhitectului șef, ținând cont și de situația din teren va, trebui să colaboreze cu Agenția pentru protecția Mediului și Direcția Silvică Pitești”, a declarat, pentru ePitești.ro, activistul de mediu Robertin Rusu.

(Sursă video: FB Centrul Cultural Pitești)

555×222 grota rece
570 X 90 CAPRA 3