930×122 CAPRA 5

violență domestică

VIDEO: APROAPE 1.000 DE CAZURI DE VIOLENŢĂ DOMESTICĂ ÎN ARGEŞ. RECOMANDĂRILE POLIŢIŞTILOR

IPJ Argeş informează că, în perioada ianuarie – octombrie 2020,  au fost sesizate 988 de infracțiuni privind violența în familie în judeţ. 604 dintre aceste infracțiuni au fost comise în mediul rural, iar 384  în mediul urban, 815 la domiciliu și 173, în spații publice.

Citiți și: Aplicația care îți poate salva viața în caz de agresiune!

Profilul autorilor:  bărbați – 869, femei – 130, minori – 1.

Profilul victimelor: genul feminin – 728 (dintre care minore – 149), genul masculin – 310 (dintre care minori – 144). Dintre victime, peste 55% sunt majore, de sex feminin.

Citiți și: Argeșeni reținuți. Unul și-a lovit soția în cap, altul și-a bătut fiica

Polițiștii argeșeni au intervenit la 731 de cazuri de violență domestică și au emis, în această perioadă, 112 ordine de protecție provizorii.

Pentru a preveni violenţa domestică, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Argeș desfășoară, periodic, activități de informare și educare dedicate.

 

 

Astăzi, polițiștii argeșeni au continuat activitățile informativ-preventive, de această dată, în cadrul Campaniei de prevenire a violenței în familie, susținute printr-o serie de materiale de suport realizate în campania națională Bright Sky. Noutatea constă în crearea unei aplicații gratuite pentru telefonia mobilă – Bright Sky, aplicație care vine în sprijinul victimelor violenței domestice.

Activitățile au constat în discuții cu cetățenii și distribuirea materialelor informativ-preventive în zonele considerate frecventate de potențiale victime: sedii de instituții, stații de transport în comun, farmacii, secții de poliție, magazine.

Cetățenii au fost sfătuiți cu privire la modalități de prevenire a violenței domestice și le-a fost prezentată aplicația pentru telefonia mobilă Bright Sky, realizată de Poliția Română în parteneriat cu fundația Vodafone.

Aplicația este disponibilă în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară și oferă informații persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru cineva cunoscut, inclusiv specialiștilor care își desfășoară activitatea în strânsă legătură cu fenomenul violenței domestice sau altă manifestare a violenței de gen.

Conține, de asemenea, o bază de date cu servicii de asistență, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află și oferă și posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcție ce folosește text, conținut audio, video sau foto.

Meniul aplicației oferă explicații despre cauzele și consecințele violenței domestice, planul de siguranță și prevederile legale care pot proteja o victimă (ordinul de protecție provizoriu dat de poliție și ordinul de protecție dat de instanță), precum și măsurile care pot fi adoptate individual pentru creșterea siguranței în mediul online. O parte din aceste resurse se găsesc pe site-ul Poliției Române la secțiunea Prevenire/Violență domestică și sunt accesate direct din aplicație.

Pentru ca potențialele victime să înțeleagă mai bine formele de manifestare ale violenței de gen, sunt descrise acțiunile abuzatorului, sunt combătute prejudecățile și miturile iar utilizatorul își poate evalua rapid siguranța personală în cadrul relației prin simpla completare a unui formular electronic.

Sunt prezentate, de asemenea, informații și sfaturi utile legate de hărțuire și de consimțământul în relațiile sexuale, prezentându-se și studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afișate cel mai frecvent în relațiile intime.

Dacă până de curând aceste informații erau transmise de polițiști în activități față în față unui număr mare de cetățeni, în această perioadă cu numeroase restricții privind adunările de persoane și distanțarea socială, modalitatea de informare individuală, în intimitatea propriei locuințe utilizând internetul și o aplicație care adună la un loc o gamă largă de informații, este ideală.

Informații suplimentare:

Din ce în ce mai multe femei îndrăznesc să rupă tăcerea, să spună drama prin care trec, și să ceară ajutor. Însă, violența domestică reprezintă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

Recomandări utile: 

*Dacă vă simțiți în pericol, nu ezitați să apelați numărul de urgență 112

* Pentru propria dvs. protecție, vă sfătuim să descărcați aplicația Bright Sky doar pe un dispozitiv de încredere la care agresorul nu are acces (telefon mobil, tabletă).

 

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90