- Publicat de: Cristina Stancu
- 28-05-2020, ora 16:48
- Administrativ, Video
VIDEO/UPDATE: PROIECTUL BLOCULUI DE 6 ETAJE DE LÂNGĂ ZARA, RETRAS DE PE ORDINEA DE ZI A CL PITEȘTI
UPDATE 28 mai: Poiectul de hotărâre referitor la aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) în vederea realizării investiției „Construire clădire multifuncțională pe terenul situat în municipiul Pitești, strada Victoriei nr. 16”, a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței online a Consiliului Local Pitești de astăzi.
Citiți și: Pitești. Incendiu într-o vilă: „S-a auzit bubuitură!”Mai mulți consilieri locali au atras atenția asupra unor probleme pe care le ridică proiectul, PUD-ul urmând să fie readus în atenția aleșilor locali după corelarea planșelor aferente cu avizele.
Este vorba despre punctul 18 de pe ordinea de zi (VIDEO):
Citiți și: Pitești. Un magazin surprinzător se va deschide în Centru. Este renumit în toată lumeahttps://www.facebook.com/centrulculturalpitesti/videos/268086417577454/
Știrea inițială:
Un nou șantier este pe punctul de a apărea în zona ultracentrală a Piteștiului.
Două subsoluri, șase etaje, 27 de apartamente
În mapele pentru ședința online a Consiliului Local Pitești din 28 mai, consilierii locali au și un Referat de aprobare a proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) în vederea realizării investiției Construire clădire multifuncțională pe terenul situat în municipiul Pitești, srada Victoriei Nr 16.
Pe scurt, un document de pregătire a terenului, la propriu, pentru un viitor bloc de șase etaje (2Sb+P+5-6E), cu 27 de apartamente, ce se va ridica lângă magazinul Zara.
Amplasamentul este poziționat în interiorul unei zone istorice protejate (subzona LP), la limita cu centrul nou al municipiului, limită marcată de două clădiri importante ale nucleului central al orașului – magazinul Trivale și Tribunalul Argeș, primul amplasat pe str. Victoriei, iar cel de al doilea pe bulevardul I.C.Bratianu (între acesti doi piloți volumetrici sunt prezente: Centrul de Afaceri, extinderea cu parcare a Magazinului Trivale, Hotelul Alcadibo).
Într-o zonă cu monumente instorice
Perimetrul amplasamentului este marcat și de clădiri istorice, clasificate ”B” în lista monumentelor istorice dar și de clădiri realizate dupa 1989.
„Trebuie menționat ca viitoarea clădire este poziționată într-o incintă delimitată de accese carosabile poziționate pe laturile posterioare ale parcelelor clădirilor clasificate – Ateneul Popular ( magazin confecții) pe str. Victoriei, Casa Mărtoiu, Casa Panțurescu pe bdul. I.C.Brătianu. În general reglementările urbanistice sau cele referitoare la clădiri clasificate nu tratează explicit această poziționare ci numai pe aceea reprezentată de construcții amplasate la același front sau pe același aliniament. Acestă poziționare a determinat realizarea unor simulări bazate pe perspective la nivelul ochiului și cu fixarea punctului de vedere pe frontul opus al străzii la care au fațade principale clădirile monument. O reprezentare clasică de desfășurare la scara nu ar fi prezentat decât o imagine ipotetică niciodată perceptibilă vizual în realitate.
Pentru imaginea estetică a viitoarei construcții reprezentată de o clădire de apartamente cu un parter rezervat unor spații din sfera comerțului, alimentarii publice sau serviciilor a fost aleasă o soluție neutră cu finisaje clasice si volumetrii simetrice considerate ca singure elemnte de armonie, ocolindu-se utilzarea unor formule de detaliu de tip arce, ancadramente, stucaturi care inclină de regulă exprimarea la o cladire multietajata către kitsch arhitectural. Având în vedere amplasarea noii construcții în frontul doi al magistralelor pietonale ( str. Victoriei ) sau carosabile ( bdul. I.C.Bratianu), de fapt amplasare la artere carosabile poziționate la limita posterioară a proprietaților aflate pe cele două magistrale, regimul de înălțime propus este 2S+P+5-6E față de P+7E, permis în zonă. Se va studia ca fațadele noii construcții , privite prin prizma diferenței de inălțime, să fie realizate într-un regim cromatic și volumetric care să facă percepția simultană cu clădirile clasificate cât mai puțin agresivă”, se arată în Memoriul justificativ al proiectului.
Arhitectul proiectului, membru în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism
Consultarea publică referitoare la acest proiect a avut loc în urmă cu un an. Una dintre obiecțiile formulate făcea referire la avizul dat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, iar o alta, la faptul că arhitectul Proiectului, Anton Staicu, este și membru în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism.
Iată, mai jos (click foto), ce alte obiecții au mai fost formulate și ce li s-a răspuns petenților.
Una peste alta, dezvoltatorul imobiliar și petenții par să fi ajuns, între timp, la consens, ceea ce dă cumva undă verde proiectului. Rămâne de văzut ce vor decide mâine aleșii locali.
(Foto 1- insantstreetview. Foto 2 – referat)