930X122 MAIA

cristina lețu

Daunele morale – ce sunt și cum se stabilește cuantumul lor?

Daunele morale – ce sunt și cum se stabilește cuantumul lor?

Citiți și: Exclusiv | Pitești: Copiii, în sala de judecată! Președinta Tribunalului, gazda unei acțiuni inedite

Daunele morale reprezintă o formă de compensație acordată unei persoane care a suferit prejudicii la nivel psihologic sau emoțional, în urma unei acțiuni ilegale sau a unei încălcări a drepturilor ori intereselor sale nepatrimoniale.

Orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor strâns legate de fiinţa umană, cum sunt viaţa, sănătatea, integritatea fizică, demnitatea, intimitatea vieţii private, creaţia ştiinţifică, artistică, literară sau tehnică, precum şi a oricăror altor drepturi nepatrimoniale.

Citiți și: Rolul certificatului de moștenitor

Astfel , persoana ale cărei drepturi nepatrimoniale au fost lezate sau amenințate are la dispoziție mai multe mijloace de apărare.

Ea poate să ceară instanței interzicerea săvârşirii faptei ilicite, dacă aceasta este iminentă.

Sau poate solicita încetarea încălcării şi interzicerea pentru viitor, dacă aceasta durează încă.

Totodată, persoana care a suferit o încălcare a unor asemenea drepturi poate cere instanţei să îl oblige pe autorul faptei să îndeplinească orice măsuri socotite necesare de către instanţă spre a ajunge la restabilirea dreptului atins.

Astfel de măsuri sunt obligarea autorului, pe cheltuiala sa, la publicarea hotărârii de condamnare.

Dar și orice alte măsuri necesare pentru încetarea faptei ilicite sau pentru repararea prejudiciului cauzat.

Atingerile aduse personalității unei persoane sau lezarea drepturilor și intereselor sale nepatrimoniale pot fi de mai multe feluri: despre vătămări sau leziuni ce provoacă dureri sau aduc atingere fie armoniei fizice, fie înfățișării ori aspectului fizic.

Or, diminuarea posibilităților victimei de a se bucura de viață și de a avea parte de satisfacții materiale și spirituale.

În aceeași categorie intră și alte suferințe.

Daunele morale – ce sunt și cum se stabilește cuantumul lor?

De exemplu cele psiho-emoționale provocate de moartea unei rude apropiate sau a unei persoane iubite, precum și de îmbolnăvirea sau vătămarea gravă a acesteia.

Ele sunt cunoscute sub denumirea de prejudicii prin ricoșeu.

Există, apoi, o serie de prejudicii care pot să aducă atingere prestigiului și demnității unei persoane prin proferarea, fie în scris fie prin viu grai.

De exemplu prin publicarea într-un ziar ori revistă sau prin emiterea lor la o emisiune televizată, a unor insulte, defăimări și denigrări.

Suferința, durerea sau atingerea adusă onoarei unei persoane sunt dificil de cuantificat.

Nu se pot stabili criterii clare de măsurare, astfel încât, în fiecare caz, instanța trebuie să acorde despăgubiri care să constituie o satisfacție echitabilă.

Suma respectivă este menită să ușureze sau să compenseze, pe cât posibil, suferințele îndurate de victimă, având un raport rezonabil de proporționalitate cu dauna suferită.

O situație aparte este reprezentată de acele daune morale rezultate din accidente rutiere,

Se iau în considerare aspecte precum durerea fizică și emoțională, necesitatea unor îngrijiri medicale, pierderea temporară sau permanentă a veniturilor, suferința psihologică și alte daune nepatrimoniale.

In concluzie, despăgubirea acordată în legătură cu daunele morale este menită să furnizeze o compensație financiară pentru un prejudiciu moral, cum ar fi suferințe mentale sau fizice.

Prin natura lor, daunele morale nu se pretează la calcule exacte.

Dacă se stabilește existența unor astfel de daune, și în cazul în care instantele consideră că este necesară o compensație bănească, vor face o evaluare pe o bază echitabilă.

Kaia 555×222
Pizza Sapori Italia 570 90