Donaris 930 x 122

mediere

Mica reforma a sistemului judiciar din Romania

Medierea apare ca variantă a instanţelor judecătoreşti, pentru a încerca o soluţionare mai urgentă şi flexibilă a diferitelor conflicte ce pot apare între persoanele fizice şi juridice. Cadrul legal este reglementat de Legea 192 din 16 mai 2006 iar prin modificările ulterioare, din luna martie este prevăzută obligativitatea judecătorilor, organelor de poliţie, parchet sau primări de a informa cetăţeanul asupra posibilităţi şi avantajele folosirii procedeului în cauză.

Lucru care nu se face la toate instituţiile menţionate.
În ce constă medierea ?
Foarte mulţi oameni, în necunoştinţă de cauză se întreabă. Ce este medierea şi la ce foloseşte aceasta ?. Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor dintre două părţi, pe cale amiabilă, cu ajutorul celei de a treia persoane specializate, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate faţă de participanţi.
Prin mediere se consideră faptul că sunt şanse mult mai mari de a se soluţiona conflictul apărut datorită existenţei etapei de negociere a soluţiei problemei agreate de ambele părţi. Pe când în instanţele de judecată, fie ele: judecători, tribunale sau curţi de apel, soluţia este dată de judecător, care va da câştig de cauză doar uneia dintre părţi. Ceea ce face, ca frustarea celeilalte părţi să înainteze recurs pentru contestarea şi modificarea hotărâri judecătoreşti iniţiale, cu toate dezavantajele pe care le implică această situaţie legată de costurile băneşti suplimentare, prelungirea în timp a soluţionări procesului şi un stres foarte mare, care în timp afectează.
Medierea pune accent pe interesul părţilor, nu pe aspectele juridice ale conflictului. De această latură se ocupă notarul, dacă părţile doresc legalizarea acordului de mediere, sau judecătorul, într-o singură şedinţă ce va avea loc în camera de consiliu.
Conflictele sunt de natură familială: divorţuri, încredinţarea minorilor, contribuţia părţilor la întreţinerea copiilor, civile: partaje, disensiuni legate de proprietate, de vecinătate, raporturi de muncă şi nu în ultimul rând, conflicte comerciale şi penale.
Discutam mai deunăzi cu un expert în domeniu d-nul Nicolae Ionescu din Piteşti, despre avantajele acestui procedeu. Legat de rezolvarea rapidă a conflictelor într-un interval cuprins între o săptămână şi trei luni. Degrevarea instanţelor de judecată şi organelor de urmărire penală, prin reducerea numărului de cauze instrumentate şi judecate. Reducerea termenelor şi cheltuielilor judiciare suportate de la bugetul de stat. Creşterea calităţii actului de justiţie prin concentrarea pe dosare complexe.
Concluzii
În judeţul Argeş sunt autorizaţi să soluţioneze amiabili cca 20 mediatori autorizaţi de către Consiliul de Mediere din România, organism autonom cu personalitate juridică, de interes public.
Dacă iau în calcul şi faptul că la sfârşitul anului 2009 au rămas nesoluţionate la nivelul instanţelor de judecată, peste 18.500 cauze, este de neînţeles reţinerea judecătorilor de a nu informa părţile şi a nu-i îndruma să-şi soluţioneze conflictele şi prin mediere, prin propunerea de a consulta Tabelul mediatorilor autorizaţi, aflat la avizierele fiecărei instanţe de judecată, precum şi pe site-ul Ministerului de Justiţie sau al Consiliului de Mediere.
Acelaşi lucru se întâmplă şi la nivelul secţiilor de poliţie din Piteşti, deşi există un acord de colaborare încheiat între Centrul de Mediere Piteşti şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş.
De aceea să sperăm că Ministerul de Justiţie, împreună cu celelalte organisme implicate vor înfăptui “Mica reformă a sistemului judiciar din România” în perioada 2010-2011, promovând medierea ca procedură capabilă să îmbunătăţească actul de justiţie din punct de vedere calitativ.       

Viorel Crăciuneanu

craciuneanu2002@yahoo.co.uk{loadposition inside}

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3