HerasMed (263 x 587 px)

Autostradă ca-n Alpi, în România! Tronsonul spectaculos pe A1 Sibiu–Pitești care „taie munții în două”

Autostradă ca-n Alpi, în România! Tronsonul spectaculos pe A1 Sibiu–Pitești care „taie munții în două”

Secțiunea 2 a Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, în lungime de 31,3 kilometri, promite să devină una dintre cele mai spectaculoase și complexe lucrări de infrastructură rutieră realizate vreodată în România.

Lucrările vor fi realizate de consorțiul turcesc Mapa – Cengiz, iar traseul va traversa râul Olt de mai multe ori, fiind prevăzute tuneluri, viaducte, poduri și pasaje construite în zone montane dificile.

Eurial 930 x 122 eurial
HerasMed (555 x 222 px)

Porțiunea-cheie a acestei secțiuni este tronsonul Câineni – Robești, care, deși are doar 5 kilometri, include două tuneluri și trei viaducte de mari dimensiuni.

Acestea vor traversa munții, râul Olt (de două ori), drumul național DN7 și calea ferată Râmnicu Vâlcea – Sibiu.

Toate aceste elemente de infrastructură fac din acest segment un veritabil traseu montan de tip alpin.

Termenul de finalizare anunțat pentru Secțiunea 2 este anul 2028, iar valoarea totală a contractului depășește 860 de milioane de euro.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a explicat că proiectarea acestui segment a fost extrem de complexă, din cauza configurării sinuoase a râului Olt.

Autostradă ca-n Alpi, în România! Tronsonul spectaculos pe A1 Sibiu–Pitești care „taie munții în două”

„Se vor executa cele mai spectaculoase lucrări ale proiectului, fiind vorba de o succesiune de tuneluri și poduri care traversează râul Olt de două ori. Proiectarea acestui traseu a fost făcută astfel din cauza restricțiilor legate de viteza de proiectare și mărimea curbelor”, a transmis CNAIR, conform bugetul.ro.

Ionuț Ciurea, reprezentant al Asociației Pro Infrastructura, a comparat Secțiunea 2 cu autostrăzile alpine din Italia, Elveția și Austria.

Eurial 930 x 122 eurial
Afis Wonder Prestige 555222 px

Acesta a menționat că lotul 2 include 7 tuneluri – printre care cel de la Câineni, cel mai lung –, peste 50 de poduri, un ecoduct de mari dimensiuni la Lazaret și lucrări de consolidare spectaculoase în zone cu versanți abrupți.

„Pregătiți-vă de Șoimuș pe steroizi. Autostrada va fi cocoțată în versant, suspendată lângă DN7 și Olt, la fel cum este la Șoimuș lângă Mureș și DN76”, a transmis Ionuț Ciurea, subliniind gradul ridicat de dificultate al lucrărilor, potrivit sursei citate.

Secțiunea 2 a Autostrăzii A1 va contribui semnificativ la conectivitatea dintre Transilvania și Muntenia și va traversa unele dintre cele mai dificile zone montane din România.

Proiectul este considerat un pas important pentru dezvoltarea infrastructurii moderne și sigure la nivel național.

Foto: Descriptiv

Eurial 263×587