NOR CURIER 930X122

bani_numaratoare

Avem de luat 100 de milioane de euro de la UE. Reusim?

Cand criza incepe sa fie din ce in ce mai nemiloasa si, cand Romania este printre codasele accesarilor de fonduri europene, Argesul are potentialul de a accesa bani de la U.E. pe doua mari proiecte. Primul, pe apa si canalizare, este pus in pericol de orgoliile unora si altora din administratiile locale, care, intarziind adoptarea unor masuri, nu fac altceva decat sa riste sa dea cu piciorul unui sac de bani: 100 milioane euro. Conform directoarei POS Mediu pe Regiunea Sud Muntenia, Petruta Baron, in Arges se deruleaza doua mari proiecte, unul pe Axa prioritara 1 – “Extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata”, al carei beneficiar este SC Apa Canal, si un al doilea, Axa prioritara 2 – „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric”, al carui beneficiar este Consiliul Judetean Arges.


Stadiul implementarii proiectului pe apa si canalizare

Proiectul „Reabilitarea si extinderea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare din jud. Arges” este finantat prin Fondul de Coeziune, iar valoarea estimata se ridica la 99,8 milioane euro. Data estimata de finalizare : trimestrul IV 2010. „Componente finantate: sunt facilitati de tratare, inmagazinare , pompare, transport (conducte de aductiune) si distributie (retele distributie); sistemele de colectare, statii pompare ape uzate; statiile de epurare; facilitati referitoare la managementul namolului provenit de la statiile de epurare. Pana in prezent, a fost aprobat master planul, iar studiul de fezabilitate este in elaborare. Unitatea de implementare a proiectului a fost deja constituita si este functionala. Avem in lucru cadrul Institutional in lucru. Deocamdata, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADIA) este constituita si inregistrata. Statutul ADI a fost aprobat si inregistrat la Camera de Comert, iar Contractul Unic de Delegare a Gestiunii a fost aprobat de ADI. Analiza Cost -Beneficiu si Studiu de Impact asupra Mediului este in curs de pregatire”, ne-a precizat Petruta Baron. 
Proiectul in valoare 100 de milioane de euro este insa in pericol sa nu mai fie finantat de Uniunea Europeana daca autoritatile locale si judetene din Arges nu se misca mai repede pentru a se conforma unor masuri impuse de aceasta. Surse din cadrul Consiliului Judetean sustin ca termenul limita pana la care trebuie respectate procedurile cu pricina este 19 mai, deci timp foarte mult nu mai este la dispozitie.
„Probabil vor mai fi localitati care vor fi excluse din acest program, asa ca cele 100 de milioane de euro se vor imparti la 10 comune si orase, in loc de 15. De exemplu, din cauza unor ambitii ale unora, la Costesti se pot pierde 9 milioane de euro. Inca din aprilie ar fi trebuit sa vireze Consiliile Locale banii necesari, ori, cu exceptia celor unde operam noi, cum sunt Pitesti, Topoloveni si Stefanesti, nu s-a intamplat nimic. Acestia sunt si singurii care isi fac treaba asa cum trebuie. Fiecare in parte trebuie sa impinga insa lucrurile. Proiectul este si asa foarte intarziat, dar nu din cauza Apa Canal. Ma surprinde pozitia domnului Florea Costache, vicepresedinte al Consiliului Judetean Arges, cum ca nu este implicat in acest proiect. Poate este mai preocupat de situatia Apa Arges, cine stie?”, ne-a declarat Gelu Mujea in urma cu cateva zile.
Ministerul Mediului (MM) are in pregatire un portofoliu vast de proiecte care vizeaza accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune. Acest portofoliu cuprinde aproximativ 80 de proiecte majore de investitii in infrastructura de apa/apa uzata, deseuri, termoficare si inundatii, cu o valoare de peste 4 miliarde Euro, reprezentand circa 70% din fondurile europene disponibile pentru sectorul de mediu in perioada 2007-2013. Proiectele vor fi finalizate gradual pana la jumatatea anului 2010. Proiectele majore sunt proiecte de anvergura pentru care se aplica regulamente comunitare specifice si care implica elaborarea unor aplicatii de finantare complexe (incluzand urmatoarele documente: Master Plan, Studiu de Fezabilitate, Analiza Cost Beneficiu, Analiza Institutionala, Studiu de Impact asupra Mediului etc). De aceea, pregatirea acestora necesita o perioada indelungata de timp (intre 2 si 3 ani).

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3