- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 16-07-2019, ora 14:42
- Administrativ
PĂDUREA TRIVALE, LĂSATĂ PRADĂ RECHINILOR IMOBILIARI? CONSILIER LOCAL, IPOTEZĂ ALARMANTĂ
De ani și ani de zile, piteștenii așteaptă degeaba ca pădurea Trivale să fie declarată de Guvern arie naturală protejată de interes național. Tot de ani de zile, politicieni și lideri administrativi, indiferent de partid, promit mincinos că situația va fi rezolvată.
Citiți și: Pădurea Trivale, noua țintă a hoților!Statutul de arie naturală protejată de interes național ar echivala cu interzicerea totală a tăierilor de arbori în această pădure, simbol al orașului (în anii trecuți, de exemplu, în pădure s-a desfrișat – legal! – pentru construirea de vile).
În primăvara anului 2018, ministrul Mediului, Grațiela Gravilescu, îl informa pe un parlamentar de Argeș, în baza unei interpelări, că documentația trimisă de autoritățile locale pentru declararea pădurii Trivale arie naturală protejată este incompletă. Detalii, AICI.
Citiți și: Copilărie uitată și regăsită pe Trivale. Se poate și în 2024Declararea pădurii Trivale drept arie naturală protejată de interes național revine în atenția opiniei publice. Consilierul municipal ALDE Ionuț Olariu a solicitat Primăriei sprijin pentru inițierea unei hotărâri de Consiliu Local prin care să fie reavizată suprafața de teren din pădurea Trivale care ar urma să fie declarată arie naturală protejată (click pe imagine pentru mărire):
În răspunsul dat consilierului Ionuț Olariu, Primăria Pitești invocă o hotărâre de CL din anul 2012 prin care s-a avizat ”favorabil instituirea regimului de arie naturală protejată” pentru pădurea Trivale. Tot în răspuns se mai precizează și situația juridică a celor 432,3363 de hectare ”proprietate publică a statului, situată în pădurea Trivale”, printr-o adresă din 2017 a Direcției Silvice Argeș.
Dintre cele aproximativ 432 de hectare, 6,7707 reprezintă teren cu vegetație forestieră care aparține municipiului Pitești, conform documentului, 75,8495 de hectare se află pe raza comunei Moșoaia, iar pentru alte 312,2920 de hectare Primăria menționează că suprafața ”este înscrisă în Anexa nr.3 la Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire în natură sau echivalent a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România”.
Șocant este că Primăria susține că nu deține o listă cu persoanele care ar urma să fie împroprietărite. Știe, în schimb, că peste 300 de hectare ar urma să fie restituite.
Dat fiind faptul că nu a primit un răspuns concret, consilierul municipal Olariu a transmis o nouă adresă către primarul Cornel Ionică și secretarul municipiului, Andrei Cătălin Călugăru. Olariu cere din nou sprijin pentru inițierea hotărârii de Consiliu Local și insistă în a i se furniza o listă cu persoanele care au solicitat să fie împroprietărite cu suprafețe din pădurea Trivale sau care sunt moștenitori în zona respectivă.
În cea de-a doua adresă, Ionuț Olariu susține că anumite interese imobiliare (n.r. – viitoare construcții cu destinație turistică) ar prima în cazul pădurii Trivale. Mai mult, consilierul local acuză că inclusiv primarul Piteștiului, Cornel Ionică, ar putea avea interese imobiliare în pădurea Trivale. Pentru detalii, click pe imagine:
”Nu poți să nu te gândești că sunt anumite interese cu pădurea Trivale din moment ce lucrurile nu se mișcă! În spațiul public au apărut deja asemenea informații și inevitabil apar anumite semne de întrebare. Poate că unii ar fi mai interesați de anumite construcții decât de arie protejată…
Lipsa de implicare a domnului primar Cornel Ionică este cel puțin ciudată. De la începutul anului 2017 am discutat cu dânsul despre declararea pădurii Trivale arie protejată. Degeaba!”, declară pentru ePitești Ionuț Olariu.
Susținerea pentru acest proiect și-au arătat-o și viceprimarul Sorin Apostoliceanu și consilierul local Cristian Gentea. Momentan, însă, la nivel declarativ.