- Publicat de: ePitești
- 21-06-2019, ora 12:26
- Administrativ
(UPDATE): STIMULENTUL FINANCIAR PENTRU NOU-NĂSCUȚI, REFUZAT ÎN PITEȘTI
UPDATE: Autorul inițiativei precizează pentru ePitești că le va cere puncte de vedere Instituției Prefectului – Județul Argeș și Curții de Conturi cu privire la aspectul de legalitate și că va repune proiectul pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe a Consiliului Local.
Citiți și: Noi vouchere! Sumă uriașă!Stimulentul financiar pentru nou-născuți, refuzat în Pitești. Consilierul local ALDE Ionuț Gabriel Zidaru a propus ca în Pitești părinții să primească, o singură dată, pentru fiecare nou-născut, de la bugetul municipal, un stimulent financiar de 1.000 de lei. Inițiatorul a argumentat că e nevoie de susținerea tinerelor familii și de încurajarea natalității, natalitate aflată într-o continuă scădere.
Una dintre condiții era ca cel puțin un părinte al nou-născutului să aibă domiciliul sau reședința în Pitești.
Citiți și: Rușinos! Ce s-a furat din centrul PiteștiuluiDacă ar fi fost aprobată în Consiliul Local, hotărârea ar fi intrat în vigoare în această lună, potrivit proiectului. Proiectul a fost, însă, respins în ședința ordinară în plen de ieri a Consiliului Local.
Pentru a fi aprobat, proiectul avea nevoie de 12 voturi favorabile. A obținut doar 7 (patru voturi de la consilierii ALDE, două voturi de la PSD-iștii Sorin Apostoliceanu și Dumitru Tudosoiu și un vot de la independentul Dănuț Dinu).
În ciuda opoziției PSD-ului (cu cele două excepții), proiectul ar fi trecut dacă reprezentanții PNL (4) și PMP (2) nu s-ar fi abținut de la vot, alcătuind practic, ad-hoc, o „monstruoasă coaliție” cu PSD.
Principalele două argumente invocate împotriva aprobării proiectului au fost (1) finanțarea (deși, cu alte ocazii, municipalitatea a alocat sume uriașe fie pentru proiecte care s-au dovedit inutile – ca de exemplu extinderea pieței agroalimentare Ceair, fie pentru proiecte care ridică mari semne de întrebare – ca de pildă reabilitarea Pieței Primăriei după numai 12 ani de la precedenta modernizare) și (2) legalitatea (deși în alte orașe – București, Brașov etc. – proiecte similare au fost aprobate și se derulează fără probleme).
(1) La un număr estimativ de circa 1.500 de nou-născuți anual în Pitești (date furnizate de Direcția Județeană de Statistică Argeș), materializarea proiectului ar costa bugetul local 1.500.000 de lei (sub 320.000 de euro) pe an, în condițiile în care în 2019 Piteștiul are un buget total de venituri de circa 65.000.000 de euro.
(2) „Acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuți nu este reglementată prin act normativ”, a motivat Direcția de Asistență Socială a Municipiului Pitești, sub semnătura directorului său executiv, Sorin Iancu. Din concluzia formulată de Direcție nu reiese, însă, clar că ar exista o problemă de legalitate. Cu ce este opozabilă „nereglementarea prin act normativ” unui proiect local care are el însuși rol de reglementare?
Când e vorba de aruncat banul public pe proiecte controversate (ca de exemplu reabilitarea pentru a doua oară în numai 12 ani a Pieței Primăriei), consilierii locali PNL și PMP din Pitești votează cu două mâini, cot la cot cu PSD. Când e vorba de sprijinit tinerele familii și de încurajat natalitatea, aceiași consilieri PNL și PMP se abțin. Cu voturile lor, dacă ar fi fost favorabile, proiectul ar fi trecut. Sigur, sunt voci care spun că proiectul este populist, că ne costă etc. Ok, discuția rămâne deschisă. Dar ce e mai potrivit să facem: să investim banul public în beton sau în oameni?