930X122 MAIA

miere

Alimentul preferat al copiilor devine lux. La ce preț va ajunge

Un alt produs extrem căutat de români și ador de copii se scumpește.

Citiți și: Un nou program pentru elevi în școli!

Producţia de miere va fi redusă la 12.000 – 13.000 de tone din cauza secetei, mult sub media unui an bun, cum a fost 2015, când România a fost pe primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere, susţine preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, potrivit Evenimentul Zilei.

„Producţia oscilează de la judeţ, la judeţ, în zonele calamitate este până la 70% sau şi mai mult compromisă, iar în celelalte s-a făcut undeva între 50-60%. Din perspectiva noastră va fi undeva la 45% din media anuală, pentru că în afară de rapiţă, unde oricum au fost ploi, a fost vânt, s-au suprapus cu culesul de nectar şi în aceste condiţii nu s-au făcut decât cantităţi reduse.

Citiți și: ANUNŢ IMPORTANT PENTRU ELEVII ARGEŞENI

Salcâmul a îngheţat aproape 40%-50%, iar aici în vest, la Valea lui Mihai, chiar 70%-80%, deci nu putem vorbi de nişte producţii, având în vedere şi faptul că în pastoral la aceste culesuri se deplasează undeva, în medie, 35%-40 % dintre apicultori şi respectiv familii de albine.

Ori, raportat la întregul efectiv, sigur că producţia pe familia care a stat pe vatră şi celelalte este una redusă. Dacă ne comparăm cu un an bun – 2015 de exemplu – când am fost pe primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere, acum facem undeva la 12-13.000 de tone”, a declarat preşedintele ACA.

MIEREA DEVINE UN LUX

De asemenea, Ioan Fetea a declarat că apicultorii au fost nevoiţi să stimuleze albinele în luna iulie pentru a avea profit.

„Acum în luna iulie am simulat ca şi cum am fi în septembrie ca să nu moară familiile de albine şi am scos bani din buzunar, aşa cum am făcut şi în primăvară. Unii chiar la cules fiind, au trebuit să meargă cu siropul, pentru că albinele trebuie menţinute, cum se zice „în formă”, dacă vin vremuri mai bune să poată să valorifice”, a explicat şeful ACA.

Cheltuielile apicultorilor vor creşte cu 40-50%, cu 100 -150 de lei în plus faţă de anul trecut, iar mierea va fi mult mai scumpă în toate magazinele.

Foto descriptiv: Capital

HerasMed (555 x 222 px)
HerasMed (570 x 90 px)