EcoMoto 930×122

andrei ujică

CINEMA „BUCUREȘTI” PREZINTĂ “AUTOBIOGRAFIA LUI CEAUȘESCU”

La Cinematograful de artă „București” va fi redifuzat sâmbătă, 25 ianuarie 2020, de la ora 18, filmul „Cardinalul”.

Citiți și: Pitești. Proiecții speciale la Cinema „București”

Proiecția nu a fost aleasă întâmplător: vineri, pe 24 ianuarie, se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române, iar filmul „Cardinalul” reprezintă o adevărată lecție de istorie.

Citiți și: Pitești. E gratis!

Regia îi aparține lui Nicolae Mărgineanu. Rolurile principale sunt interpretate de Cristian Iacob, Maria Ploae, Radu Botar și Bogdan Nechifor.

„Cardinalul” prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și pe urmă perioada încercării convertirii sale forțate în Penitenciarul Sighet.

Iuliu Hossu a fost cel care a citit pe 1 decembrie 1918, din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României.

În anii ’50, conducătorii Bisericii greco-catolice sunt arestați și închiși în Penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. În fața chinurilor și a unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, “alternativele” sunt convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică episcopul  Iuliu Hossu, care, prin curaj și verticalitate, devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

Prețul unui bilet este de 8 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi.

Duminică, 26 ianuarie 2020, tot de la ora 18, la Cinematograful „București” veți putea viziona filmul românesc „Autobiografia lui Ceaușescu”.

Nici această proiecție nu este una întâmplătoare, filmul fiind difuzat chiar de ziua de naștere a fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu.

Regia poartă semnătura lui Andrei Ujică.

Filmul este unul documentar, realizat exclusiv din imagini de arhivă obținute de la TVR și de la Arhiva Națională de Filme, și prezintă și scena judecării soților Ceaușescu, de pe 25 decembrie ’89. Au fost incluse în documentar și imagini inedite, tăiate la cenzură, căutate și selectate de Titus Muntean.

Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.

Prețul unui bilet la „Autobiografia lui Ceaușescu” este de 6 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3