930 x122 grota rece

cinema bucurești

DOUĂ MARI FILME ISTORICE LA CINEMA “BUCUREȘTI”

Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, de la ora 18, la Cinematograful de artă „București” va fi difuzat filmul românesc „Cardinalul”. Regia îi aparține lui Nicolae Mărgineanu, în rolurile principale jucând Cristian Iacob, Maria Ploae, Radu Botar și Bogdan Nechifor.

Citiți și: Pitești. Proiecții speciale la Cinema „București”

„Cardinalul” prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet.

Iuliu Hossu este cel care a citit pe 1 decembrie 1918, din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Naționale de la Alba Iulia proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României.

Citiți și: Pitești. E gratis!

În anii ’50, conducătorii bisericii greco-catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. În fața chinurilor și a unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. Împotriva torționarilor se ridică episcopul  Iuliu Hossu, care prin curaj și verticalitate devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

La finalul filmului, regizorul Nicolae Mărgineanu va susține o sesiune Q&A, dialogând cu publicul piteștean.

Prețul unui bilet este de 6 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi.

Duminică, 1 decembrie, tot de la ora 18, la Cinematograful „București” va fi redifuzat filmul românesc „Maria, Regina României”. Regia este semnată de Alexis Sweet Cahill, rolurile principale fiind interpretate de Roxana Lupu, Daniel Plier și Adrian Titieni.

Un film cât o istorie, o poveste bazată pe fapte reale, care are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Regăsim o Românie devastată de Primul Război Mondial. Măcinată de boală, ținută captivă foametei și deznădejdei, soarta politică a țării este pe muchie de cuțit.

În primăvara anului 1919, Regina Maria pleacă la Conferința de Pace de la Paris să-i înfrunte pe cei mai puternici lideri ai lumii și să lupte pentru o Românie Mare.

Prețul unui bilet este de 6 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi. Biletele pot fi achiziționate și online, de pe platforma www.bilete.ro.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3