930×122 CAPRA 5

afacerea tănase

FOST DIRECTOR LA RADIO EUROPA LIBERĂ, INVITAT LA CINEMA „BUCUREȘTI”

Fost director la Radio Europa Liberă, invitat la Cinema „București”. Sâmbătă, 4 mai 2019, de la ora 18, la cinematograful piteștean de artă „București” va fi proiectat filmul „O vară rock’n’roll” (titlul original: „Leto”/„Vară”), o coproducție Rusia-Franța. Regia îi aparține lui Kirill Serebrennikov, în rolurile principale jucând Teo Yoo, Roman Bilyk și Irina Starshenbaum.

Citiți și: „Colectiv”, documentarul cu cele mai multe distincții, în premieră, la Cinematograful „București”

Biografie a legendarei trupe „Kino”, expusă cu forță și entuziasm, „Leto”/„O vară rock’n’roll” vorbește despre protest, libertate și rezistență prin muzică. Un mix poetic de dragoste și tinerețe, filmul evocă parcursul unei legende a rock-ului sovietic din anii ’80, Viktor Toi (Teo Yoo) realizând astfel un portret de excepție a scenei rock underground din Leningradul acelor ani.

Citiți și: „Dama de cupă” și „Cei care plătesc cu viațaʼ” – filmele acestui week-end la Cinematograful „București”

Prețul unui bilet este de 8 lei, cu reduceri de 75% pentru elevi și de 50% pentru studenți și pensionari.

Duminică, 5 mai 2019, tot de la ora 18, la Cinema „București” va fi difuzat un film-eveniment, „Afacerea Tănase. Leapșa pe murite”, în regia lui Ionuț Teianu. În film apar Virgil Tănase, Paul Goma, Matei Haiducu, dar și… Nicolae Ceaușescu și Francois Mitterrand.

În anul 1982, François Mitterrand, proaspăt ales președinte al Franței, este pus față în față cu Nicolae Ceaușescu, dictatorul român, prin intermediul unei povești de spionaj demnă de un roman polițist.

Un conflict în plin Război Rece, o luptă dusă în culise de serviciile secrete ale celor două state, DST și Securitatea. În luna ianuarie 1982, Ceaușescu îi cere unuia dintre agenții săi să asasineze în Paris doi disidenți, pe scriitorii Virgil Tănase și Paul Goma, ambii cetățeni francezi. Însă acest agent al Securității, Matei Haiducu, cunoscut drept Matthieu Forestier, s-a dus la DST. Serviciile franceze au elaborat atunci una dintre cele mai incredibile operațiuni din Războiul Rece. Acestea l-au răpit pe Virgil Tănase pentru a se crede că agentul și-a îndeplinit misiunea.

Președintele Mitterrand, fiind la curent cu actul de manipulare, s-a exprimat public, lăsând să se creadă autenticitatea răpirii și anulându-și vizita de stat prevăzută în România.

Scenaristul Liviu Tofan va fi prezent la întâlnirea cu publicul piteștean, acceptând invitația în acest sens a conducerii cinematografului piteștean.

Liviu Tofan, un simbol al luptei împotriva comunismului din România, a emigrat, în 1973, în Germania. A fost angajat la Radio Europa Liberă ca redactor de știri, apoi a deținut, din 1980, șefia redacției de știri, buletinele informative fiind cea mai urmărită emisiune a postului de radio. Ulterior a ajuns director adjunct al secției române.

După Revoluția din 1989, începând din 1991, a condus biroul din România al postului. În 1994 Radio Europa Liberă a decis mutarea sediului de la München în Praga, iar Tofan s-a decis să trăiască în România. Din 2008 este director al Institutului Român de Istorie Recentă.

A publicat volumele „A patra ipoteză: anchetă despre o uluitoare afacere de spionaj” și „Șacalul securității: teroristul Carlos în solda spionajului românesc”.

Prețul unui bilet este de 6 lei, cu reduceri de 75% pentru elevi și de 50% pentru studenți și pensionari.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

570 X 90 CUMPANA 3