Donaris 930 x 122

cinema bucurești

„MARIA. INIMA ROMÂNIEI”, FILM DE COLECȚIE LA CINEMA „BUCUREȘTI”

Sâmbătă, 29 iunie 2019, de la ora 18, la Cinematograful de artă  „București” va fi proiectat filmul „(M)ucenicul”, în regia lui Kirill Serebrennikov. În rolurile principale: Yuliya Aug, Pyotr Skvortsov, Viktoriya Isakova și Aleksandr Gorchilin.

Citiți și: „Colectiv”, documentarul cu cele mai multe distincții, în premieră, la Cinematograful „București”

Bazat pe controversata piesă de teatru „Martyr”, de Marius von Mayenburg, filmul pornește de la ideea că Biblia, citită de un copil sau un adolescent, poate da naștere unor reacții radicale, neprevăzute. „(M)ucenicul” pune în discuție teme actuale fierbinți: fundamentalismul religios, identitatea sexuală, educația și felul în care societatea poate gestiona astfel de cazuri.

Fenomenul a luat amploare în ultimii ani, inclusiv în Rusia, o țară în care Biserica Ortodoxă influențează puternic politicile statului.

Citiți și: „Dama de cupă” și „Cei care plătesc cu viațaʼ” – filmele acestui week-end la Cinematograful „București”

În „(M)ucenicul”, Veniamin (Petr Skvortsov), un adolescent cuprins de o criză mistică, își confruntă mama, colegii și profesorii cu Biblia în mână. Au voie fetele să ia lecții de înot la școală în bikini? Chiar e nevoie de educație sexuală în clasă? Ar trebui studiată teoria evoluției la ora de științe? Adulții sunt copleșiți de certitudinile pe care tânărul le strigă invocând Scriptura. Nimeni, în afară de Elena (Victoria Isakova), profesoara lui de biologie, nu-l va provoca pe propriul său teren.

Prețul unui bilet este de 8 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi.

Duminică, 30 iunie, tot de la ora 18, la Cinematograful „București” va fi proiectat un documentar de excepție, „Maria. Inima României”, în regia lui Trevor Poots.

Producătorul de film John Florescu este cel care le oferă românilor un portret inedit al Reginei Maria. Filmul a însemnat o desfășurare de forțe extraordinară: echipa de producție a lucrat mai bine de doi ani, a folosit zeci de materiale de arhivă sub formă de fotografii sau imagini filmate, dar și mărturiile unor experți în familia regală a României.

„Cât de puține lucruri știu românii despre ea! A fost una dintre cele mai faimoase persoane din lume și probabil cea mai faimoasă româncă. Oamenii înțeleg într-un mod foarte limitat faptul că viața ei a fost semnificativă. Și aș spune, de asemenea, că dacă nu ar fi fost Regina Maria poate că România nu ar fi recuperat Transilvania și nu am fi sărbătorit 1 Decembrie”, spune John Florescu.

La filmul „Maria. Inima României” intrarea este liberă.

Donaris 555×222

Comentarii

570 X 90 CUMPANA 3