Kaia 930 x 120

maria cristina letu

Când ne putem adresa Avocatului Poporului

Orice persoană fizică sau juridică se poate adresa instituției Avocatul Poporului să sesizeze încălcarea drepturilor sau libertăților persoanelor fizice prin acte sau fapte administrative ale autorităților administrației publice sau prin actele administrative ale regiilor autonome.

Citiți și: În ce condiții poate un minor primi sau face o donație?

Nu fac obiectul activității instituției Avocatul Poporului şi vor fi respinse fără motivare petiţiile privind: actele emise de Camera Deputaţilor, de Senat sau de Parlament, actele şi faptele deputaţilor şi senatorilor, Preşedintelui României, Curţii Constituţionale, preşedintelui Consiliului Legislativ, autorităţii judecătoreşti (adică hotărârile judecătorești –  acestea fiind de altfel și cele mai frecvente solicitări).

Sesizările îndreptate împotriva încălcării drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice prin acte sau fapte ale autorităţii administraţiei publice se adresează instituţiei Avocatul Poporului nu mai târziu de un an de la data la care aceste încălcări s-au produs ori de la data la care persoana în cauză a luat cunoştinţă de ele și sunt scutite de plata taxei de timbru.

Citiți și: Cum poate un salariat să-și retragă demisia

Conducerea penitenciarelor, a centrelor de reeducare pentru minori, a spitalelor penitenciare, precum şi Ministerul Public şi organele de poliţie sunt obligate să permită, fără nici o restricţie, persoanelor care execută pedeapsa închisorii sau, după caz, se află arestate ori reţinute, precum şi minorilor aflaţi în centrele de reeducare să se adreseze, în orice mod, Avocatului Poporului cu privire la lezarea drepturilor şi libertăţilor lor, cu excepţia restrângerilor legale.

Ce se întâmplă când adresezi mai multe petiții

În cazul în care, o persoană adresează instituției Avocatului Poporului mai multe petiţii, sesizând aceeaşi problemă, acestea vor fi conexate, petiţionarul urmând să primească un singur răspuns, care să facă referire la toate aspectele sesizate.

Cererile prin care se revine, fără a se aduce noi dovezi, vor fi arhivate și nu va fi transmis un răspuns petiţionarului.

Dacă cercetările și ancheta efectuată arată că petiția persoanei lezate este întemeiată, instituția Avocatul Poporului va sesiza autoritatea administrației publice care a încălcat drepturile petiționarului și îi va cere, în scris, să reformeze sau să revoce actul administrativ și să repare prejudiciile produse, precum și să repună persoana lezată în situația anterioară.

În cazul în care se constată încălcarea gravă a drepturilor petiționarului sau ilegalitatea actului administrativ, Avocatul Poporului emite o recomandare adresată autorității administrației publice care a încălcat drepturile respective sau a emis actul ilegal.

În situația în care, autoritatea administrației publice în cauză își însușește recomandarea, Avocatul Poporului sau persoana desemnată de acesta aprobă propunerea de închidere a dosarului, în caz contrar, va sesiza autoritățile ierarhic superioare.

În Județul Argeș, respectiv Vâlcea, avocați ai poporului sunt Mihaela Stănciulescu (foto)

 

și Marius Remus Gherghina (foto).

Biroul Teritorial Pitești al instituției Avocatul Poporului are arondate județele Argeș și Vâlcea. Sediul Biroului Teritorial Pitești se află situat pe strada Negru Vodă din municipiul Pitești, nr. 38 – complex Ciocârlia.

Argeșenii care au nevoie să apeleze la Avocatul Poporului o pot face folosind următoarele date de contact:

Tel/fax: +40 248 211 101

mail: avparges@avp.ro

PIZZERIA SAPORI 555 222
570×90 MAIA