Donaris 930 x 122

ccr

CCR: ORDONANȚA PRIVIND STAREA DE ALERTĂ ESTE CONSTITUȚIONALĂ. EXISTĂ ÎNSĂ O CONDIȚIE

Curtea Constituţională a decis astăzi că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004, care reglementează starea de alertă este constituțională.

Citiți și: Valul 5: Lista măsurilor propuse astăzi spre adoptare. Starea de alertă, prelungită

Magistraţii CCR au statuat însă că restrângerea drepturilor şi a libertăţilor poate fi făcută doar prin lege organică, nu prin ordonanţă de urgenţă.

Mai exact au argumentat că libertatea de circulaţie nu poate fi îngrădită de Guvern prin OUG, ceea ce înseamnă că e nevoie de o lege, iar Camera Deputaţilor dezbate acum legea privind starea de alertă, un act normativ care va putea intra în vigoare abia de luni încolo.

Citiți și: Petiție pentru o pârtie de schi la Molivișu

Altfel spus, în acest weekend, la ieșirea din starea de urgență, nu pot fi impuse restricţii de mişcare în afara localităţilor. Deci, românii vor putea circula în afara localităţilor de domiciliu fără declaraţie pe proprie răspundere.

Iată ce se arată în comunicatul CCR:  „(…) a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale. În motivarea soluției pronunțate, Curtea, în mod similar considerentelor pe care s-a întemeiat Decizia nr.152 din 6 mai 2020 privind starea de urgență, a statuat că actul normativ care restrânge/afectează drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor sau instituții fundamentale ale statului cade în sfera interdicției prevăzute de art.115 alin.(6) din Constituție, astfel că, respectând cadrul constituțional rezultat ca urmare a revizuirii Legii fundamentale din anul 2003, o reglementare cu un atare obiect nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului”.

(Foto descriptiv: Poliția Română)

[555x222px]-WinterSale2022-ePitesti

Comentarii

Donaris 570×90

Dacă vrei publicitate pe ePitesti.ro trimite mesaj la 0774 587 441 sau un email la [email protected] și te contactăm noi.

Trimite-ne știrea ta pe whatsapp la
0774 587 441