- Publicat de: ePitești
- 21-06-2022, ora 15:41
- Economic
„Suntem ca pe Titanic, ne-am lovit de ghețarul prețurilor. În curând, ne vom duce la fund”
„Suntem ca pe Titanic, ne-am lovit de ghețarul prețurilor. În curând, ne vom duce la fund”
Citiți și: Taxe și impozite noi pentru români! Pentru ce veți scoate bani din buzunarAnalistul financiar Adrian Negrescu a explicat pentru publicația Gândul cum arată și spre ce se îndreaptă viitorul economic al României, ținând cont și de contextul de pe harta lumii internaționale.
Acesta susține că situația economică ar putea fi cât de cât îndreptată dacă banii veniți din fonduri europene ar fi folosiți pentru a susține companiile, și nu pentru achiziții supraevaluate, fără nicio miză reală.
Citiți și: Se anunță cele mai sărace sărbători din ultimii ani! Mesele pline riscă să devină istorieAnaliza făcută de Adrian Negrescu (foto) nu este deloc optimistă, iar concluzia acestuia este că „scapă cine poate”.
Iată ce a declarat acesta pentru Gândul:
„România este în stagflație și se îndreaptă spre recesiune.
Producția industrială a scăzut, potrivit datelor INS, influența industriei în creșterea economică a devenit negativă, iar consumul a început să scadă semnificativ, pe măsura creșterii prețurilor.
Spuneam, nu demult, că suntem ca pe Titanic. Ne-am lovit de ghețarul prețurilor și acum începem să luăm apă la bord.
În curând ne vom duce la fund, pentru că cei care ar trebui să salveze nava nu fac altceva decât să interpreteze pe punte arii electorale, să dezbată steril măsurile de salvare.
Pentru «pasageri», supraviețuirea este cuvântul de ordine.
«Scapă cine poate» va deveni, probabil, expresia definitorie a realității economice românești în perspectiva următoarelor 12 luni.
Frustrant este că am avea șanse să ne salvăm dacă am folosi fondurile europene, dacă am aloca acești bani în economie, dacă am folosi acești bani pentru a susține companiile.
Mi-e teamă însă că acești bani europeni se vor duce pe reabilitarea fațadelor unor clădiri, pe spoieli, pe panseluțe și achiziții supraevaluate.
Această criză economică în care ne aflăm, potențată de inflație, a fost determinată nu de Putin, ci de deciziile neinspirate ale autorităților care au liberalizat piețele de energie în cel mai prost moment cu putință.
Ne-am crescut, practic, singuri prețurile la energie și gaze, ne-am sabotat economic, ne-am tăiat singuri craca de sub picioare, deși avem resurse pentru a ne asigura curent și gaze ieftine din producția internă.
Cred că primul pas ar trebui să fie o reorientare a politicii de pricing a marilor companii de stat din zona de energie către consumul intern.
În esență, să stopăm creșterile de prețuri la producător și să reorganizăm piața de energie cu focus pe susținerea intereselor românești.
În zona fiscală, cred că o reducere a fiscalității (accize, TVA) la carburanți, dar și la energie și gaze, este absolut necesară, măsură luată de altfel de peste 18 alte țări din UE. Este o măsură menită să protejeze românii și firmele, să domolească focul inflaționist.
În plan bugetar, sper să vedem o reformă din temelii a statului, a cheltuielilor bugetare. Nu ne mai permitem să cheltuim atât, dovadă deficitul bugetar tot mai mare.
Iar pe de altă parte sper să văd o simplificare a mecanismului de atragere a fondurilor europene, la care să poată avea acces ușor, simplu, orice firmă din România aflată în căutare de finanțare”, spune analistul financiar.
Sursa: Gândul.ro/Foto: descriptiv