930 x122 grota rece

coronavirus

„ŞTIRILE DE LA ORA 5” S-AU MUTAT LA ORA 13

Cum, nu ştiaţi? Celebrul buletin de ştiri urmărit pe televizoarele cu tub catodic din toate cătunurile fără apă curentă şi canalizare a primit un „upgrade” binemeritat. A fost mutat la o oră potrivită, în ton cu credinţele populare, cu superstiţiile, cu premoniţiile (ora 13, oră cu ghinion). Cam aşa e de vreo opt luni încoace şi o să ne mai ţină probabil o perioadă îndelungată.

Citiți și: De ce s-au înmulțit morțile subite! Explicații

Mai mult decât atât, s-a renunţat la tematica violentă, având în prim-plan rude de-ale Vitoriei Baltag. Locul topoarelor a fost luat de instrumente moderne ale mileniului trei, cum sunt viruşii.

Acei viruşi care zburdă prin natură de milenii, invizibili ochiului uman şi surprinşi doar cu microscopul. Asta este situaţia noastră, a oamenilor de rând care nu avem acces în laboratoare şi trebuie să ne mulţumim cu ceea ce ne spun cercetătorii.

Citiți și: Situaţia epidemiologică din judeţul Argeş, 11 martie

Problema e că s-au înmulţit şi cercetătorii mai rău ca viruşii. Internetul e plin de ei şi de specialişti ale căror voci se fac auzite, de multe ori distorsionat, prin diverse publicaţii care, în goana după trafic, dau ştiri demolatoare de-a dreptul.

Doar ieri am citit câteva titluri care iniţial m-au făcut să mă încrunt, să mă cutremur, dar apoi, precum un acordeon manevrat de Nelu Ploieşteanu, mi-am descreţit fruntea şi am început să râd în hohote.

Primul lucru care m-a îngrijorat a fost acela că „Creierul uman ar putea îmbătrâni cu 10 ani din cauza COVID-19”, scrie un „respectabil” site de ştiri naţionale. Aşadar, cine a avut Covid poate să-şi adauge liniştit 10 ani la vârsta actuală şi să facă socoteala. Pe mine personal, această îmbătrânire rapidă m-ar aduce cu creierul la zi. Până atunci însă, vă mai zic una.

„Femeile la menopauză riscă complicaţii dacă fac Covid-19”, scrie pe un site de profil. Asta, sincer, m-a lăsat indiferent. Totuşi, mă gândesc la acele persoane din categoria menţionată care probabil sunt îngrijorate acum. Cine are timp să le explice că toate aceste informaţii nu sunt probate şi, chiar dacă ar fi, nu cred că vreun cercetător deţine adevărul absolut în lupta cu un inamic nou pe care nimeni nu a reuşit deocamdată să-l anihileze.

Revenind la subiect, parcă mi-e dor de adevăratele „Ştiri de la ora 5”. Măcar acolo erau fapte palpabile şi de cele mai multe ori probate în instanţă.

Pe acest virus care face jonglerii, uneori ajutat chiar de specialişti, cine să-l judece?

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3