EcoMoto 930×122

horeca

EXCLUSIV: PATRONII RESTAURANTULUI PRESTIGE EVENTS, DAȚI AFARĂ DE PROPRIETARUL SPAȚIULUI. CE A DECIS JUDECĂTORIA PITEȘTI

Judecătoria Pitești a tranșat, săptămâna aceasta, un scandal de proporții, între patronii restaurantului Prestige Events și S.C. GMD Imobiliare Piteşti S.R.L. după ce primii au fost dați afară din clădirea de pe strada Smârdan, în care și-au desfășurat activitatea, în mod curent, până la restricțiile impuse de pandemie.

Citiți și: Argeș. Noi investiții private importante

Instanța a admis cererea de chemare în judecată formulată de primii având ca obiect emiterea unei ordonanţe preşedinţiale și a obligat (printr-o hotărâre care însă nu este definitivă) firma pârâtă să le permită accesul şi folosinţa spaţiului comercial în suprafaţă de 2.250 m.

Cum s-a ajuns la această situație 

Citiți și: O avocată din Piteşti se revoltă: „Îngrămădeală ca la Untold în sala de judecată”

Patronii S.C. HORECA Prestige Events spun că au închiriat respectivul spațiu pentru organizarea de evenimente – nunţi, botezuri, mese festive, petreceri, conferinţe, conform obiectului de activitate al firmei – în august 2019.  Perioada contractuală a fost stabilită pentru o durată iniţială de cinci ani, iar chiria a fost negociată în conformitate cu perioade calendaristice specifice organizării unor astfel de evenimente (mii de euro pe lună).

Pandemia de Covid-19 a dat peste cap atât planurile restaurantului, cât și pe cele ale firmei care i-a pus la dispoziție spațiul, care nu și-a mai primit chiria.

Firma reclamantă a arătat în instanță că a fost pusă în imposibilitate totală de a-şi putea onora obligaţiile contractuale faţă de zeci de clienţi care fixaseră date ale unor evenimente organizate în spaţiul închiriat în perioada aferentă stării de urgenţă, date fiind condiţiile de protecţie medicală impuse unor astfel de evenimente.

Patronii Prestige au mai arătat în instanță că au încercat „în repetate rânduri” să găsească, cu firma pârâtă, o soluţie de supraviețuire, prin renegocierea chiriei, imposibil de acoperit, dat fiind că restaurantul nu mai putea organiza evenimente.

“Refuzul a fost unul categoric şi ne-a produs prejudicii uriașe”, au explicat, pentru ePitești.ro, Ruxandra și Sebastian Grigore, patronii Prestige Events.

 

Ulterior, pe 2 octombrie 2020, restaurantul a ajuns în beznă. La propriu.

„Pârâta, prin reprezentantul acesteia, a sistat energia electrică pentru spaţiul închiriat de către reclamantă, prin apăsarea butonului siguranţei din tabloul principal. A încuiat cutia de protecţie cu un lacăt şi, pentru a da o notă oficială demersului, reprezentantul pârâtei a sesizat furnizorul de energie electrică pentru o inexistentă avarie, menţionând în mod mincinos faptul că în interiorul cutiei s-ar fi creat condens şi astfel nu ar fi putut citi ecranul contorului, prilej cu care a insistat ca echipa operativă trimisă la faţa locului să monteze un sigiliu pe poarta lacătului respectiv. Pentru că în weekendul ce urma societatea reclamantă trebuia să-şi ducă la bun sfârşit obligaţii contractuale anterior asumate, în lipsa energiei electrice imperios necesară, a fost nevoie de închirierea unui generator electric de mare putere, cu însemnate şi neprevăzute cheltuieli pentru reclamantă”, a reținut instanța din plângerea reclamanților.

Cei doi soți au arătat în instanță că se află în situaţia de a înregistra pierderi imposibil de cuantificat, falimentul societăţii fiind previzibil, în urma unor acte pe care le consideră abuzive, argumentând că GMD Imobiliare Piteşti a refuzat să rezolve diferendele pe cale amiabilă sau judiciară „reprezentantul pârâtei preferând rezolvări în afara literei şi spiritului legii”, potrivit celor arătate în instanță de reclamanți.

GMD Imobiliare Piteşti a postat la sediul din Smârdan un anunț în care se arată că firma Prestige Events nu-și mai desfășoară activitatea în clădire din cauza neplății utilităților, în paralel cu demersurile de închiriere a spațiului către altă firmă (click pe imagini pentru mărire).

 

„Prin afișele lui, imaginea noastră a fost grav afectată, a creat panică în rândul clienților, aceștia văzând afișe cum că noi nu mai funcționăm acolo”, mai spune Ruxandra Grigore.

Reprezentantul firmei pârâte susține că soții Grigore au încercat să-l păcălească

Față de toate cele expuse în instanță de soții Grigore, reprezentantul firmei pârâte a depus (pe 12 noiembrie 2020) o întâmpinare, în care a i-a contrazis pe patronii restaurantului Prestige Events și a solicitat respingerea cererii cu obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea cererii s-a arătat că GMD Imobiliare Piteşti S.R.L. a edificat, prin apelarea la un credit bancar, clădirea din strada Smârdan, nr. 45B și că, iniţial, o parte din aceasta clădire a fost închiriată mai multor societăţi comerciale, o alta parte a clădirii fiind adaptată și dotată pentru organizarea de evenimente (nunţi, botezuri, mese festive, etc).

„La momentul la care a fost data în folosinţă această parte a construcţiei, relaţiile dintre administratorul de atunci al S.C. GMD Imobiliare Piteşti S.R.L (…) și numiţii Grigore Dan Sebastian martor în cauza de față și soţia acestuia, Grigore Ruxandra, erau bune. Având dificultăţi financiare, soţii Grigore au propus administratorului S.C. GMD Imobiliare Piteşti S.R.L să găsească o soluţie pentru o asociere și pentru dezvoltarea unei afaceri în domeniul organizării de evenimente. În aceste împrejurări s-a înfiinţat o societate comercială și s-a convenit ca profitul rezultat din activitatea acesteia să fie împărțit în anumite proporţii. La scurt timp după începerea acestei activităţi, soţii Grigore nu au mai respectat înţelegerea, minţind constant in legătura cu numărul de participanţi la evenimente. Concret, spuneau ca au participat mai puţine persoane și, implicit, sumele rezultate ca profit, erau diminuate. În aceste împrejurări, afacerea era grav compromisă întrucât ratele creditelor trebuiau achitate la timp de către S.C. GMD Imobiliare Piteşti S.R.L. Era evident că lucrurile nu mai puteau continua într-o asemenea manieră. S-a convenit ca soţii Grigore să înfiinţeze o societate comercială care să închirieze spaţiul comercial in care se desfăşura activitatea. Așa s-a ajuns la încheierea Contractului de închiriere nr. 1/13.08.2019”, a arătat, în instanță. firma pârâtă.

Reprezentantul GMD Imobiliare Piteşti a precizat în instanță că a fost de acord cu această soluţie  „pentru ca ar fi trebuit să primească o chirie lunară pe care o folosea în mare parte la plata ratelor, iar, pe de alta parte, nu mai aveau discuţii zilnice cu privire la furturile familiei Grigore. Spaţiul ce a făcut obiectul contractului a fost predat locatarului cu toate dotările necesare, încheindu-se un proces-verbal de predare – primire. Toată colaborarea cu soţii Grigore a avut în vedere dezvoltarea și protejarea afacerii precum şi crearea unor surse de venituri pentru aceştia”, după cum se mai arată în întâmpinare.

În întâmpinare, S.C. GMD Imobiliare Piteşti S.R.L a mai precizat că a respectat in totalitate prevederile contractuale și că reclamanta nu ar fi de bună credinţă „întrucât doreşte să ocupe spaţiul fără să plătească utilităţile şi chiria”.

Soluția Judecătoriei Pitești nu este definitivă, S.C. GMD Imobiliare Piteşti S.R.L.  având posibilitatea să facă apel în termen de 5 zile de la pronunţare.

 

 

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90