Consecințele juridice ale utilizării Facebook
Profilul Facebook este spațiu public astfel că, suntem direct răspunzători pentru orice tip de mesaj, conținut video-audio pe care îl postăm/distribuim și pentru care riscăm sancțiuni delictuale, contravenționale și chiar penale, în funcție de gravitatea faptei.
Rețeaua facebook este spațiu public chiar și în situația în care profilul este privat și audiența este limitată; deși la prima vedere am crede că, doar anumite persoane pot vedea postările, ne supunem riscului ca intimitatea să ne fie afectată și informațiile să ajungă în afara grupului de Facebook.
Utilizatorii rețelei de socializare pot răspunde penal pentru faptele lor, constând în distribuirea de conținut care reprezintă obiectul material al unor infracțiuni, și cu titlu exemplificativ enumăr: ultrajul contra bunelor moravuri, instingarea publică, incitarea la ură sau dicriminare, tulburarea ordinii și liniștii publice, pornografia infantilă.
De asemenea, postările de pe Facebook pot constitui obiectul material al unor contravenții, ca de exemplu: săvârșirea pe Facebook de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice.
Consituirea unui grup pe Facebook format din trei sau mai multe persoane, în scopul de a săvârși acțiuni ilicite, contrare ordinii și liniștii publice și normelor de conviețuire socială, precum și actele de încurajare sau de spirijinire, prin orice formă, a unor astfel de grupuri de persoane, care incită la dezordine socială sunt pedepsite de lege.
Consecințele juridice ale utilizării Facebook
Nu în ultimul rand,răspunderea civilă delictuală poate fi angajată pentru fapta ilicită constând în afirmații calomnioase la adresa unei persoane, care aduc atingere demnității, onoarei și reputației acesteia.
Facebook deține controlul absolut asupra a tot ce se distribuie pe rețeaua sa,chiar și în situația în care ștergem anumite postări, trebuie să reținem că, datele sunt stocate și acestea nu vor dispărea în totalitate deoarece rămân salvate în arhive securizate, la care publicul nu are acces.
Mai mult, Facebook colaborează cu autoritățile statului, la cerere, în situații absolut necesare, pentru elucidarea anumitor cazuri și informatiile transmise sunt folosite ca probe împotriva celor care încalca legea.
Concluzionând, implicaţiile folosirii unui cont de Facebook nu sunt de neglijat, indiferent dacă e vorba de implicaţii civile sau penale, pozele, conversaţiile, statusurie şi chiar locaţia pot deveni mijloc de probă în instanţă, dar şi încă un loc în care poţi fi monitorizat şi, implicit, găsit.
Atunci când ne exprimăm opiniile în spațiul virtual trebuie să o facem întocmai precum în spațiul real/public, adică fără să lezăm drepturile altor persoane, instituții sau autorități iar dacă suntem victime ale unei infracţiuni sau fapte juridice, această platformă ne poate ajuta să ne dovedim pretenţiile.