263×587 MAIA

Cum și unde atacăm o hotărâre a consiliului local sau județean

Taxele pentru dezbaterea succesiunii

Cum și unde atacăm o hotărâre a consiliului local sau județean

Din punct de vedere juridic, hotărârile consiliilor locale și județene sunt acte administrative  ( act unilateral cu caracter individual sau normativ emis de o autoritate publică, în regim de putere publică, în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii, care dă naștere, modifică sau stinge raporturi juridice ).

HerasMed (930 x 122 px)
Eurial 555 x222

Se pot adresa instanței de contencios administrativ si pot ataca aceste acte administrative :

– Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim;

– Avocatul Poporului

– Ministerul Public

–  Autoritatea publică emitentă a actului

– Prefectul, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și orice subiect de drept public

Cum și unde atacăm o hotărâre a consiliului local sau județean

Dacă ați fost vătămati printr-o hotărâre a consiliului local/județean anterior formularii actiunii in innstanta, legea vă obligă să parcurgeți o procedură prealabilă, respectiv să solicitați autorității publice emitente sau autorității ierarhic superioare revocarea, în tot sau în parte, a actului.

930×122 CAPRA 5
555×222 grota rece

Plângerea prealabilă se introduce în termen de 30 de zile  din momentul în care persoana vătămată a luat cunoștință, pe orice cale, de conținutul actului.

Pentru motive temeinice, plângerea prealabilă se poate formula și peste termenul de 30 de zile, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care ati luat cunoștință, pe orice cale, de conținutul acestuia.

Cum și unde atacăm

Astfel, spre a exemplifica, în situația în care Consiliul Local  a emis o hotărâre care vă lezează în orice mod, pentru început nu vă puteți adresa direct instanței, ci trebuie să vă adresați în prealabil consiliului și să-i solicitați revocarea hotărârii printr-o plângere.

În acest caz, consiliul local are obligația de a răspunde într-un termen de 30 de zile de la momentul înregistrării plângerii.

Singura excepție de la această regulă e situația în care este necesară o cercetare mai amănunțită, caz în care, e posibilă prelungirea acestui termen cu maximum 15 zile.

Dacă însă consiliul local nu oferă un răspuns, respinge plângerea sau oferă un răspuns nesatisfăcător persoana vătămată poate să se adreseze instanței de contencios administrativ pentru a solicita anularea în tot sau în parte a actului, repararea pagubei cauzate și, eventual, reparații pentru daune morale.

New Profesional Consult 930 x 122
555×222

Termenul prevăzut de lege pentru introducerea acțiunii în fața instanței de contencios administrativ este de 6 luni de la data comunicării răspunsului la plângerea prealabilă sau de la data expirării termenului de soluționare a plângerii prealabile.

Instanța poate fi să anuleze, în tot sau în parte, actul administrativ si să dispună obligarea autorității la emiterea unei hotărâri care să nu lezeze drepturile reclamantului, fie să respingă acțiunea si să mențină actul administrativ atacat.

263×587 grota rece