- Publicat de: ePitești
- 9-11-2014, ora 17:51
- Știri
PE ZIDURILE UNEI MĂNĂSTIRI DIN ARGEŞ „JOACĂ” DRACII
La doar 38 de kilometri de Piteşti se află Mănăstirea Cotmeana, considerată cel mai vechi aşezământ de acest fel din Ţara Românească. Din drumul naţional spre Râmnicu Vâlcea, la circa 30 de kilometri de Piteşti, începe un alt drum, judeţean, la stânga, care duce exact la lăcaşul de cult. Peisajul în care se află lăcașul nu este unul care să îţi taie respiraţia, dar asigură un cadru natural în care îţi poţi regăsi liniştea pierdută.
Citiți și: Eveniment nemaivăzut în Argeș: Preotul din Kenya a lăsat pe toată lumea mascăFascinant la această mănăstire (de unde ne-au parvenit şi numeroase poveşti cu exorcizări) este zidul de lângă intrarea în noua biserică, acolo unde se pot vedea picturi cu diavoli care schingiuiesc oameni, dar şi îngeri care înving dracii. În biserică se află şi o veche icoană a Maicii Domnului, despre care se spune că ar fi făcătoare de minuni. Încă se mai caută fonduri pentru renovarea bisericii vechi, iar doritorii pot face donaţii.
Mănăstirea Cotmeana este cea mai veche vatră monahală din Ţara Românească, fiind datată, după cele mai recente cercetări, din anul 1292. Radu I, domnitorul Ţării Româneşti (1377-1383), a ridicat aici o biserică de lemn care va arde, iar în timpul domniei sale Schitul Cotmeana a devenit mănăstire. Tot aici Mircea cel Bătrân (1386-1418) a construit între anii 1387 şi 1389 o biserică de zid cu hramul Buna Vestire. Biserica a fost restaurată în 1711 de Constantin Brâncoveanu. A fost reparată între anii 185 și 1857 şi restaurată în 1922-1924, 1959, 1972 și 1990.
Citiți și: Racla cu părți din moaștele a 3 sfinți, în Argeș. Unde și când vă puteți rugaAnsamblul feudal de la Cotmeana este alcătuit din biserică, clopotniţă şi ziduri de incintă construite în scopuri de apărare. La Cotmeana se află cel mai vechi clopot din Ţara Românească, donat mănăstirii de „jupân Dragomir” în anul 1385. Mai precizăm că mănăstirea a fost redeschisă în anul 1990, cu binecuvântarea ÎPS Calinic al Argeşului. Lângă biserica veche, conservată ca monument istoric, în ultimii ani s-au ridicat chilii, o biserică-paraclis cu hramul Acoperământul Maicii Domnului și o trapeză. În biserica monument istoric se păstrează portretele lui Mircea cel Bătrân şi Petru Cercel.