NOR CURIER 930X122

boc_papusa

A cazut Guvernul- avort provocat cu lautari

Bucuresti. 1 octombrie 2009.
S-a spart visul indeplinit iar in acest timp, presedintele Traian Basescu ii dansa finalul apocaliptic, cu lautarii! Ministrii P.S.D. au demisionat. Intreg grupul ministerial P.S.D. a mers la Palatul Victoria pentru a-si depune demisiile, dupa ce Presedintele Traian Basescu a semnat Decretul pentru revocarea din functia de viceprim-ministru si ministru al Administratiei si Internelor a lui Dan Nica. Acesta este cel de-al treilea guvern care a cazut sub mandatul lui Traian Basescu. Presedintele P.S.D., Mircea Geoana, care va avea lansarea astazi, la Bucuresti, a declarat ca vina pentru actuala criza politica „de proportii” ii apartine lui Traian Basescu, care l-a numit la Interne pe Vasile Blaga, seful sau de campanie. Ministrii P.S.D. aveau demisiile scrise si semnate inca de miercuri.
Am fost impinsi intr-un punct peste limita suportabilului
Presedintele P.S.D. Arges Constatin Nicolescu a sustinut ca P.S.D. a fost impins spre a pleca din Guvern, si ca gestul de a fi solidar cu ministrul sau era unul normal. In privinta modificarilor care ar putea apare in plan judetean, Nicolescu a lasat sa se inteleaga ca totul va fi decis de democrat-liberali.“Se ajunge uneori la un punct critic intr-o intelegere in cadrul unui parteneriat. Acest punct critic s-a consumat acum si cred ca retragerea ministrilor nostri era un gest care trebuia facut, pentru ca s-au depasit limitele civilizatiei intr-un parteneriat. in momentul in care nu-ti respecti partenerul, nu cred ca mai poti avea un dialog pentru rezolvarea problemelor dificile pe care le are Romania. Asta nu inseamna ca, asa cum am procedat, nu am lasat loc ca aceasta guvernare sa nu poata continua intr-o guvernare “alba”, iar cei care ne-au adus in aceasta situatie, trebuie sa isi asume raspunderea mai departe. O sa vedem zilele acestea daca vor pleca din functii si ministrii secretari de stat si a sefilor de agentii, noi am dori sa nu se intample acest lucru pentru a nu ajunge in perioada urmatoare intr-un dezechilibru total, insa cei care vor conduce vor avea dreptul sa decida in ce mod vor aborda acest subiect. In decizia aceasta, ministrii sau cei care vor avea decizia in guvern vor stabili procedurile in perioada urmatoare. constitutional si institutional, in mod normal ar trebui sa existe o perioada de 15 zile de preluare- predare a mandatului care ar permite gasirea unor solutii cat mai putin dureroase. Si la nivel judetean, decizia apartine tot ministerelor. Noi ne dorim sa nu se amplifice si mai mult aceasta criza in plan teritorial”, a precizat Nicolescu.
Raul cel mai mare il suporta romanii
Primarul Tudor Pendiuc s-a abtinut de la a comenta politic caderea guvernului, rezumandu-se in a prezenta o serie de efecte pe care situatia de la centru le impune in teritoriu:” Este o situatie de nedorit pentru toti. Este regretabil ce s-a intamplat. Este rezultatul unie evolutii ale acestor luni de guvernare, si care ne afecteaza pe toti. Noi, administratia, suntem prima efectata, pentru ca nu avem proiectele de guvern aprobate, nu avem bani pentru scoli, vine iarna, asteptam ajutoarele si subventiile, iar cetatenii care sunt in dificicultate asteapta si ei sprijin de la noi. Speram ca zilele urmatoare va fi o reflexie realista pentru a trece rapid peste acest moment. cred ca trebuie sa existe principii care sa fie respectate, sa existe intelepciunea de a rezista unul langa altul, dar mai ales sa fie subordonat mereu interesul de grup sau persoanl celui national. Daca nu este asa, iata unde se poate ajunge”.
Basescu ne-a impins in prapastie
Cel mai tanar deputat de Arges, social-democratul Radu Vasilica, sustine ca, inca de la inceput, Traian Basescu, a realizat aceasta coalitie doar pentru a-si putea duce planurile la indeplinire si pentru a nu avea o opozitie puternica, si ca nu a intentionat nicio clipa de o buna colaborare. Vasilica le transmite sefilor de deconcentrate sa nu isi dea demisia. “Decizia noastra a fost o reactie la intentia lor de a arunca totul in aer. Imi scapa motivele pentru care Traian Basescu a dorit sa cada si acest guvern. Probabil pentru ca vrea sa aiba mereu cate un scandal cat mai mare. noi am fost solidari cu ministrul nostru si ne-am tinut si promisiunea de a demisiona in acea jumatate de ora. S-a dovedit ca, din pacate, parteneriatul pentru Romania a fost doar un parteneriat pentru Traian Basescu, prin care a incercat sa ne oblige sa nu ne manifestam asa cum puteam din opozitie. Ne pare cu atat mai rau cu cat organizatia Arges a mandatat initial intrarea la guvernare numai daca P.S.D. primea postul de prim-ministru, pentru ca P.S.D. nu trebuia sa intre ca vioara a doua. P.S.D. nu este un partid care sa fie vioara a doua. Din pacate, din cauza ambitiilor si disperarii lui Traian Basescu, vom trai acum consecintele nu numai unei crize economice, ci si politice. La nivel judetean ne indemnam sefii de deconcentrate sa nu isi dea demisia. cu sefii de agentii de ministrii secretari de stat nu s-a luat inca o decizie. Eu nu le-as indica sa isi dea demisia, pentru ca demisia ministrilor a fost una politic, pentru primul nivel, iar tara aceasta trebuie totusi guvernata si in aceste doua luni cat a mai ramas pana la alegeri.
S-ar impune schimbarea prefectilor propusi de P.S.D.
Presedintele P.D.-L. Arges, deputatul Cristian Boureanu, considera ca schimbarea prefectilor si subprefectilor propusi de P.S.D. s-ar impune in conditiile in care democrat-liberalii si-au asumat responsabilitatea guvernarii de unii singuri.”Este o decizie care apartine premierului, dar atata vreme cat au fost numiti politic cred ca se impune schimbarea lor. In situatia in care P.D.-L. si-a asumat raspunderea guvernarii la nivel national, este normal sa se intample acelasi lucru si in teritoriu”, a declarat Boureanu pentru Agerpres. Boureanu a declarat ca primordial ramane clarificarea situatieid e la centru, ulterior urmand sa se clarifice apele si in privinta sefilor de la institutiile deconcetrate.”P.S.D. a avut suficient timp sa lase deoparte orgoliile si interesele de partid. Este dreptul constitutional si legal al oricarui premier sa demita un ministru atunci cand acesta da dovada de incompetenta sau de slab management. Cred ca este timpul ca toti oamenii politici sa inteleaga ca, odata ce ai fost numit premier sau ministru, trebuie sa respecti Constitutia si legile tarii si abia apoi sa discuti despre protocoale si ordine de partid’, a mai spus Cristian Boureanu”, a mai mentionat Boureanu.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90