NOR CURIER 930X122

cursuri

Privilegii pentru deținuți. Vor ieși din pușcărie ca să învețe

Deținuții pot ieși din închisoare pentru a urma cursuri în sistemul de învățământ dual.

Citiți și: Surpriză de proporții! Cine a ajuns după gratii la Mioveni

Decizia a fost publicată deja în Monitorul Oficial.

Scopul acestor cursuri este ca deținuții să poată reintra pe piața muncii după finalizarea pedepselor privative de libertate, după ce realizează stagii de practică în anumite domenii, notează edupedu.ro

Citiți și: Trai de barosani pentru deținuți!

Potrivit deciziei, la aceste cursuri pot participa persoanele condamnate sau internate clasificate în regim deschis, persoanele condamnate clasificate în regim semideschis, respectiv persoanele internate fără supraveghere sau cu supraveghere.

Aceste persoane trebuie însă să îndeplinească criteriile de vârstă și de studii prevăzute de Ordinul ministrului educației nr. 5.732/2022
privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a învățământului dual, dar și să respecte anumite criterii.

Pentru participarea la cursurile învățământului dual se va avea în vedere selecționarea persoanelor private de libertate care:

a) au o conduită constant pozitivă, nu sunt sub efectul unei sancțiuni disciplinare și nu au sancțiuni disciplinare neridicate sau au abateri disciplinare în curs de cercetare/soluționare;

b) mențin legătura cu mediul de suport;

c) participă constant și activ la demersurile de reintegrare socială și nu au înregistrat un refuz de participare sau abandon la vreunul dintre demersurile consemnate în Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică;

d) nu sunt în curs de cercetare, urmărire penală sau judecată pentru săvârșirea altor infracțiuni;

e) prezintă suficientă încredere că nu mai comit alte infracțiuni;

f) nu au comis infracțiunea de evadare sau tentativă de evadare, inclusiv în pedeapsa anterioară.

În cazul în care, pe durata desfășurării cursurilor școlare, se constată că nu mai sunt îndeplinite aceste criterii, se reanalizează situația persoanei și se poate decide retragerea de la această activitate, se mai arată în decizie.

Persoanele private de libertate înscrise la învățământul dual pot desfășura și activități lucrative, fără a depăși durata normală a timpului de muncă.

Cursurile se vor desfășura în exteriorul locurilor de detenție, cel mai probabil în unitățile de învățământ care organizează învățământ dual.

Potrivit deciziei, pentru participarea la cursurile învățământului dual, participanții pot beneficia, în condițiile legii, de burse și alte forme de sprijin material și stimulente financiare.

Sursă foto principal: observatornews.ro

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90