930×122 CAPRA 5

detinuti

Trai de barosani pentru deținuți!

Trai de barosani pentru deținuți!

Citiți și: Decizie istorică! Toată lumea e vizată!

Regulamentul de aplicare a legislației privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate a fost modificat recent prin hotărâre de Guvern, astfel încât, printre altele, persoanele internate în penitenciare-spital să fie separate pe criteriu de vârstă (minori/ majori), deținuții să poată face cumpărături în sistem de comandă online sau la distanță și să poată formula o cerere și prin intermediul dispozitivelor electronice.

În funcție de dotările fiecărei închisori în parte, unele dintre măsurile apărute acum se pot pune deja în aplicare.

Citiți și: Drepturi noi pentru Poliția Locală!

Toate modificările aduse Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (HG nr. 157/2016) sunt cuprinse în HG 850/2023, ce a intrat în vigoare deja.

În primul rând, prin actul normativ apărut recent se stabilește un nou mecanism prin care deținuții pot face cumpărături, respectiv în sistem de comandă online sau la distanță, pus la dispoziție de către administrația penitenciarului, alternativ celui existent deja, reprezentat de punctele comerciale care funcționează în incinta penitenciarului.

Potrivit legislației, deținuții au dreptul de a cumpăra, săptămânal, în limita a trei sferturi din valoarea salariului minim brut pe economie, alimente, fructe, legume, apă minerală, băuturi răcoritoare, țigări și alte bunuri de natura celor permise să fie primite.

Trai de barosani pentru deținuți!

Apoi, deoarece criteriul vârstei nu era avut în vedere anterior în momentul separării persoanelor internate în penitenciare-spital, existând riscul apariției unor acte de agresiune fizică și psihică din partea deținuților majori asupra celor minori, cazarea acestora se face acum, cel puțin teoretic, diferențiat, pe baza criteriului legat de vârstă (minor/ major).

A apărut, de asemenea, posibilitatea ca deținuții să formuleze cererile prin intermediul unui punct de informare și documentare electronică sau a altor dispozitive electronice, dacă acestea sunt puse la dispoziție de către administrația închisorii. Anterior, singura modalitate a persoanelor private de libertate de a formula cereri era cea scriptică.

Totodată, hotărârea vizează optimizarea asistenței medicale acordate persoanelor intrate recent în sistemul penitenciar, prin introducerea unor noi prevederi legate de necesitatea asigurării medicației, cât și a evaluării medicale, în anumite situații, la nivelul rețelei sanitare publice.

S-a reglementat și posibilitatea achiziționării unor produse de curățenie și igienă individuală și colectivă de către deținuți, pe lângă varianta primirii lor de la administrația locului de deținere.

În fine, durata maximă cumulată a convorbirilor telefonice pe care au dreptul să le efectueze zilnic deținuții arestați preventiv în curs de judecată a crescut de la 60 la 90 de minute.

Detalii, AICI 

Sursă foto: Arhivă/Descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Un comentariu

  • andrei ion spune:

    s-a omis sa mearga la teatre, cinema sau de ce nu la piata sau supermarket. asta era cea mai arzatoare problema ce ramasese nerezolvata. cu asa oameni ce ne conduc nu ne mai facem bine in veci.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3