EcoMoto 930×122

detinuti

Compensaţii uriașe pentru foștii deținuți politici și urmașii acestora

Compensaţii uriașe pentru foștii deținuți politici și urmașii acestora.

Citiți și: Surpriză de proporții! Cine a ajuns după gratii la Mioveni

29.000 de români, foști deținuți politici, inclusiv din Argeș, primesc compensaţii uriaşe de la stat, după ce ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi secretarul de stat Octav Bzoja, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, au completat decretul-lege 118/1990 privind compensarea persecutaţilor politic.

Astfel, în Decretul-lege nr. 118/1990, privind acordarea de drepturi persoanelor care au fost persecutare politic după 6 martie 1945, precum şi celor deportate sau constituite în prizonieri, au fost introduşi şi urmaşii de gradul I ai celor care au avut de suferit de pe urma regimului comunist, modificările fiind aplicate deja din toamna anului trecut.

Citiți și: Schimbare majoră! Deținuții freamătă!

Legea nr. 130/2020, în vigoare din 8 noiembrie 2020, are caracterul unei soluţii reparatorii faţă de urmaşii celor care au avut de suferit nevinovaţi prin ani grei de detenţie.

Fiecare an de detenţie este compensat material cu 700 lei pe lună pentru fiecare urmaş, cu excepţia celor născuţi după venirea din închisoare sau prizonierat a părintelui, care au dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din suma de care ar fi beneficiat părintele său decedat.

Cu alte cuvinte, fiul sau fiica persoanei persecutate cu 10 ani de închisoare, veniţi pe lume înainte de pedeapsă, primesc în acest caz 7.000 de lei pe lună, indiferent de numărul copiilor pe care i-a avut oponentul regimului comunist şi de statutul lor actual, salariaţi sau pensionari. Mergând pe acelaşi exemplu, pentru un deţinut politic care a lăsat acasă cinci copii statul plăteşte lunar 35.000 de lei moştenitorilor direcţi ai acestuia. Chiar şi urmaşii născuţi după venirea din închisoare sau prizonierat au dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din suma de care ar fi beneficiat părintele său decedat.

Practic, fiecare dintre persoanele aflate în această categorie îşi poate estima singură valoarea indemnizaţiei pe care o are de primit, calculând perioada de detenţia a părintelui cu dreptul lunar de 700 de lei acordat prin lege.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90