- Publicat de: Madalina Iordachita
- 31-05-2023, ora 14:30
- Știri
Protecția Consumatorilor sare în ajutorul românilor care au probleme cu ratele la bănci
Protecția Consumatorilor sare în ajutorul românilor care au probleme cu ratele la bănci
Citiți și: Lovitură pentru băncile din România: A intrat pe piațăANPC vine în sprijinul consumatorilor cu situații dificile la bănci. Astfel, instituția lansează o adresă specială de e-mail, unde românii cu rate la bănci pot semnala diverse probleme. Adresa de email este spsf@anpc.ro.
Anunţul vine după ce ANPC a sancţionat 19 bănci pentru „practici comerciale înşelătoare” legate de modul de calcul al ratelor la credite pentru persoane fizice.
Citiți și: Atenție la bancomate! Comisioanele ascunse vă pot goli portofelul!ANPC transmite într-un comunicat de presă:
„Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) lansează o adresă specială de e-mail, cu scopul de a veni în sprijinul consumatorilor care identifică elemente menite să le afecteze direct interesele și să îi determine să ajungă într-o situație financiară dificilă, în timpul derulării unui credit bancar contractat.
Adresa de e-mail prin care consumatorii pot semnala probleme de tipul:
– creșterea exagerată a ratelor și, ca atare, a gradului său de îndatorare, față de momentul contractării creditului
– creșterea nejustificată a dobânzii aplicate pentru rambursarea creditului, comparativ cu prevederile contractuale
– prezentarea, la momentul ofertării, doar a soluției de rambursare cu rate egale (ponderea în rată fiind de 75% dobândă și 25% sold principal), fără a i se pune la dispoziție mai multe posibilități de rambursare pentru a alege,
este spsf@anpc.ro.
În cazul în care doriți să semnalați astfel de situații, transmiteți, pe adresa de e-mail menționată, scanarea următoarelor documente
– contractul si scadențarul inițial;
– valoarea actuală a ratei;
– notificările primite de la bancă;
– venitul net al titularului, la momentul contractării și în prezent;
– corespondența pe care ați avut-o cu banca.
Pentru documentarea comparativă a comisarilor ANPC care se ocupă de acest domeniu, în cazul în care locuiți sau munciți în altă țară a Uniunii Europene, dețineți un contract de împrumut încheiat cu o bancă de acolo și doriți să veniți în sprijinul instituției noastre – pentru o imagine cât mai completă referitoare la abordarea acestei chestiuni la nivelul comunitar – trimiteți, pe aceeași adresă de e-mail, scanarea documentelor care să conțină nivelul ratelor, scadențarele, dobânzile sau orice altă informație referitoare la derularea creditului doriți să ne puneți la dispoziție, fără a ne dezvălui datele Dvs. personale.”
Foto principal: descriptiv