New Profesional Consult 930 x 122

batrani

Românii care fac acest lucru vor primi bani de la stat!

Îngrijitorii informali (adică cei necalificați) care vor avea grijă de persoanele vârstnice din familie (și nu numai) vor avea posibilitatea de a lucra cu normă parțială și să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu.

Citiți și: ITM, sancțiuni pe bandă rulantă la azile. Bilanț șocant

Măsura e într-un proiect de lege inițiat de Guvern care a primit recent un raport de adoptare la Camera Deputaților, anunță Avocatnet.ro.

Proiectul de lege, care va fi supus în curând votului decisiv al deputaților, va modifica Legea 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice.

Citiți și: Doi bărbați de 74 și 63 de ani au ajuns la spital după ce s-au bătut într-un parc

În prezent, Legea 17/2000 prevede că soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program redus de lucru, de jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu, conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Pentru anul 2022, salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația 0 este de 2.535 lei.

Astfel, indemnizația brută acordată îngrijitorilor informali care muncesc și au, în același timp, grijă de o persoană vârstnică ar fi de 1.268 lei. Această indemnizație va fi supusă impozitării și contribuțiilor sociale obligatorii.

Ca în prezent, în cazul soțului sau rudelor care îngrijesc vârstnici, timpul pe care îngrijitorii informali beneficiază de program redus de lucru se consideră, la calculul vechimii în muncă, timp lucrat cu normă întreagă, pe baza adeverinței eliberate de serviciul public de asistență socială.

În plus, proiectul de lege stabilește că autoritățile locale vor avea obligația de a stabili în bugetele locale sumele necesare pentru plata acestor îngrijitori informali, bazându-se pe anchetele sociale efectuate. Mai mult, indemnizația ce va fi acordată îngrijitorilor informali va veni în procent de 30% din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

Foto descriptiv

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90